Венецуела обяви, че има доказателства за заговор срещу Мадуро в съседна Колумбия

Венецуелското правителство представи доказателства, че в съседна Колумбия има тренировъчни лагери на паравоенни групи, които се използват за планиране на нападения срещу правителството на венецуелския президент Николас Мадуро, предаде АП.

Министърът на комуникациите Хорхе Родригес отправи снощи чрез държавната телевизия обвинения срещу колумбийския президент Иван Дуке, който според него не прави нищо, за да спре агресията. Министърът показа сателитни снимки и координати, които според него доказват съществуването на тренировъчни лагери в границите на Колумбия. „Ако представехте подобни доказателства на Венецуела, щяхме да действаме незабавно“, заяви Родригес. „Сигурни сме, че вие няма да направите нищо, защото сте съучастник на тези терористи“, добави той. Засега няма реакция от страна на колумбийското президентство, съобщи БТА, цитирайки АП.

Освен това Хорхе Родригес съобщи на пресконференция, че на 17 венецуелските власти са предотвратили атентати пред сградата на Съдебната палата в Каракас и на отделения на специалните части, предаде ТАСС. В подозрителни чували са били открити взривни устройства. На 29 август е бил заловен Луис Рикардо Гомес Пеняранда, който има двойно гражданство на Колумбия и Венецуела. Той е трябвало да постави бомба в сградата на Съдебната палата. В показанията си, записани на видео, Пеняранда заявява, че „нападенията са били координирани от Колумбия“.

Венецуелската вицепрезидентка Делси Родригес заяви, че Каракас ще се обърне към ООН и ще представи доказателства, че колумбийският президент Иван Дуке дава защита и убежище на терористични групи, които се опитват да подкопават конституционния ред във Венецуела. „Това нарушава резолюция 1373 на Съвета за сигурност“, подчерта тя в Туитър.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!