Взрив на кола бомба в Колумбия, ранени са най-малко 19 души (снимки/видео)

Кола бомба експлодира в центъра на град в Западна Колумбия и рани 19 души на фона на растящо насилие в някои от селските райони на страната, предаде Асошиейтед прес.

БТА

Властите казаха, че взривът е избухнал в Коринто, селище с 30 000 жители, в което отдавна има борба между колумбийската армия и бунтовнически групи, които пренасят кокаин и се укриват в близките планини.

Свидетели разказаха, че паркираната кола бомба избухнала между сградата на общината и тази на полицейския участък.

БТА

Кметът на Коринто не е бил на работното си място по време на взрива, но трима общински служители са в критично състояние и са били откарани в болница в Кали, каза зам.-кметът Леонардо Ривера.

БТА

Въпреки споразумението за мир от 2016 г. между правителството и Революционните въоръжени сили на колумбийските бунтовници ФАРК, насилието продължава в изолирани селски райони.

Там отцепнически групи, които не са се присъединили към споразумението, и наркотрафиканти се борят за контрол върху маршрутите за трафик на кокаин и други ресурси, от които ФАРК са се отказали.

Ривера каза, че в Коринто не е имало бомбени нападения от 2011 г., но напоследък лидери на местни общности в селските райони съобщават, че са получавали заплахи.

През 2019 г. кандидат за кмет в съседния окръг Суарес е бил убит от отцепници от ФАРК.

Десетки бивши бойци на ФАРК, които живеят в района, също са били убити и са получавали смъртни заплахи.

Колумбийският министър на отбраната каза, че отива в западния департамент Каука, където се намира Коринто, за спешна среща с военни и полицейски служители.

Няма да спрем да се борим с тероризма, където и да го намерим, написа в Туитър президентът на Колумбия Иван Дуке.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!