Вл. Тошев: Манипулация е, че решаваме шефът на Военното разузнаване да е само военен или цивилен

Манипулация е, че решаваме дали шефът на Военното разузнаване да бъде само военен или само цивилен. Това каза народният представител от ПГ на ГЕРБ Владимир Тошев по време на дебатите по президентското вето върху Закона за военното разузнаване, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

„Развихме хубаво темата в един според мен доста сериозен дебат. Доста сериозни аргументи се изказват и в двете посоки – да бъде или не директорът на Военното разузнаване цивилен или военен, само че се използват и манипулативни аргументи, които са неточни или не са истинни. По отношение на няколко пъти цитираната 2015 г. какво е било тогава и какво е било преди това, основното трябва да се спомене, че преди това не е имало Закон за военното разузнаване“, заяви Тошев.

„2015 г. изработваме закона за първи път и наистина се развива сериозен дебат. Дали да бъде или да не бъде военен шефът на Военното разузнаване. Тук трябва да обясня на хората, които или не са в темата национална сигурност, Българска арамия и въоръжени сили няколко неща – военното разузнаване е на три степени, тактическо, оперативно и стратегическо. Това, за което основно се говореше тук, е стратегическото военно управление служба „Военна информация“. Във всяко поделение на Българската армия едно от задължителните неща е да има разузнавач. Само че те са военни, военнослужещи с различни звания и продължават службата си. Тук още една манипулация, ние не решаваме дали да бъде само военен или само цивилен, а разширяваме обхавата на компетенциите на трите органа, които го предлагат“, допълни още Тошев.

Той посочи, че в този случай не би искал да каже, че се преодолява дискриминация, но се разширява потенциала.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!