Военният министър от Брюксел: България не е част от общата поръчка за 155-мм снаряди за Украйна

Военният министър от Брюксел: България не е част от общата поръчка за 155-мм снаряди за Украйна
„България и българското правителство не подготвят допълнително споразумение за предоставяне на военна и военно-техническа помощ на Украйна“.

Това каза министърът на отбраната Димитър Стоянов пред български журналисти в Брюксел след края на съвместното заседание на министрите на отбраната и на външните работи на държавите-членки на ЕС в рамките на Съвет „Външни работи“/Отбрана.

„На заседанието днес беше обсъден проект за съвместно предоставяне и придобиване на 155-мм снаряди.

България не е част от тази обща обществена поръчка и няма как да бъде, тъй като ние не използваме боеприпаси с такъв калибър.

Българската армия не разполага със средства, които могат да използват 155-мм снаряди“, подчерта министър Стоянов.

Това е вторият път през последните две седмици, когато военното ведомство в оправдателен стил обяснява, че България не подготвя нова помощ за Украйна. Институционалните опровержения съвпадат с предизборната кампания, в която отношението към войната в Украйна и българската позиция към Русия ще имат влияние върху резултатите на някои от политическите формации.

„Българската армия е предоставила това, което може; ние сме под нормативите със запасите, така че няма как да бъде предоставена допълнителна военна помощ и съответно – мунициите, които се търсят“, поясни министър Стоянов в отговор на въпрос. По думите му – в заводите „Терем“, които са с принципал Министерството на отбраната, такива снаряди не се произвеждат; за възможностите на други предприятия от военнопромишления комплекс компетентно е Министерството на икономиката.

Той подчерта, че общите обществени поръчки са предпочитани, включително от българската страна. „Така се постига унифицираност, както и по-ниска цена, тъй като обемите, които се поръчват, са доста по-големи. По тази причина България стана част от т.нар. общо европейско небе (инициативата European Sky Shield) за придобиване на зенитно-ракетни комплекси. Идеята е да бъдат съвместими абсолютно всички комплекси и да бъдат придобивани на по-ниска цена“, поясни министър Стоянов.

На заседанието на съвета днес бяха разгледани способите за засилване на ефективността на европейския инструмент за мир. Той е създаден преди войната в Украйна и цели повишаване капацитета както на страни-членки, така и на страни – партньори – посочи още министърът на отбраната.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!