Всички ограничителни мерки отново са на масата

Всички директори на Регионални здравни инспекции /РЗИ/, заедно с областните управители имат пълна свобода да прилагат всички мерки, които считат за необходими, без да се колебаят. Това каза здравният министър проф. Костадин Ангелов в с.Драговищица, община Кюстендил, където днес мобилни екипи извършват ваксинация на живеещите в селата в общината, предаде БТА.

Министърът е разрешил затварянето на ресторанти, молове, училища, фитнеси, спорт – всичко, което е необходимо. „Аз съм зад директорите на РЗИ-та“, каза министърът.

„Унифицираният подход няма да донесе еднаква добавена стойност във всички области, защото в различните области заболяемостта варира значително“, отбеляза проф. Ангелов, цитиран и в съобщение на Министерството на здравеопазването.

Запитан за евентуалното въвеждане на по-рестриктивни мерки, във връзка с ограничаването на заразата, министърът каза: „Всички мерки, които могат да бъдат наложени в областите, където това се налага, ще се въведат. Ако ме питате дали има мерки, които не бихме въвели – не, няма такива мерки“, допълни той.

Проф. Ангелов призова „всички българи да бъдат разумни, нека да не си мислят, че пандемията е отминала“. „Появяват се все по-нови варианти на коронавируса. В момента в България над 70 процента от пробите на национално ниво (изпратени в Германия за секвениране) са положителни за новия британски вариант. За щастие другите вариации ги няма у нас. Имаме притеснение за българите, завръщащи се от Африка и ще предприемем всичко необходимо, включително и въвеждането на карантина за връщащите се от рискови дестинации, независимо от PCR-теста“, каза още проф. Ангелов.

Той отбеляза, че се очакват 500 хиляди дози ваксини през март. „Ако това се случи и ги приложим, ще имаме някъде около 700 хиляди ваксинирани. Ако вървим с тези темпове на ваксинация и получаваме обещаните ваксини, до края на лятото можем да постигнем колективния имунитет“, допълни министърът.

Ситуацията в страната е сериозна. Имаме няколко места, където се усеща сериозен натиск върху лечебните заведения“, обяви Ангелов, но допълни, че всичко засега е под контрол. Той отбеляза, че навсякъде в страната епидемиологичната ситуация е различна и по отношение на учениците и учителски колективи. Където се налага, децата ще преминат на онлайн обучение, каза министърът.

„Ситуацията е динамична, всеки ден е уникален. Решенията, които вземаме са в движение“, допълни той.

„Идеята ни е там, където има области с висока степен на заболяемост, да насочваме по-голямо количество ваксини, за да придобият хората в тези райони по-висок имунитет, изтъкна министърът на здравеопазването.

По повод прекратената си предизборна кампания днес, посочи проф. Амгелов, че независимо от това дали един лекар е и политик, трябва с всички сили и средства да изпълнява лекарския си дълг.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!