Втора поредна седмица през март храните на едро поевтиняват

Второ поредно седмично поевтиняване на храните по стоковите борси и тържищата след като в предишните три седмици поскъпваха. През отминалата трета работна седмица на март (15-19) цените на храните на едро са се понижили с 0.45%, докато в предходната седмица (8-12 март) беше отчетено поевтиняване с 0.64%, показват данните от седмичните бюлетини на Държавната комисия по стоковите борси и тържищата (ДКСБТ).

Прави впечатление, обаче, че ценовата ножица на храни на едро между областите в страната продължава да се разтваря. И ако в предходната седмица разликата при кашкавала „Витоша“, например, беше 3.20 лева, то през отминалите пет работни дни тя е нараснала с повече от лев, до 4.31 лева.

От десетте хранителни продукти, на които ДКСБТ съпоставя цените между всички области в страната, през периода 15 – 19 март кашкавалът „Витоша“ е бил най-евтин в София (8.69 лв./кг), а най-скъп в Русе (13.00 лв./кг). Следват: каймата смес, при която разликата е 4.00 лв., като най-ниска е била в Добрич (3.84 лв./кг), а най-висока в Силистра (7.84 лв./кг); разлика от 2.10 лева има при замразеното пиле – най-евтино е било в Ямбол (3.00 лв./кг), а най-скъпо в Бургас (5.10 лв./кг); при зрелия фасул разликата е 1.90 лева – най-ниска е била цената му в Шумен (2.90 лв./кг), а най-висока в София (4.80 лв./кг); разлика от 1.88 лева е отчетена при кравето сирене – най-евтино е било в Добрич (4.50 лв./кг), а най-скъпо в Ямбол (6.38 лв./кг); при ориза разликата е 1.70 лева – най-ниска е била цената му във Враца и Стара Загора (0.73 лв./кг) и най-висока в Бургас (3.50 лв./кг); разлика от 1.35 лева е установена при слънчогледовото олио – най-евтино е било в Плевен и Пловдив (2.25 лв./литъра), а най-скъпо в София (3.60 лв./литъра); при брашното тип 500 разликата е 0.65 лева, като цената му е била най-ниска в Стара Загора (0.73 лв./кг), а най-висока в Силистра (1.38 лв./кг); разлика от 0.60 лева има при захарта, която най-скъпа е била в Пловдив (1.15 лв./кг), а най-евтина в Бургас (1.75 лв./кг); при яйцата разликата е 0.08 лева, като най-ниска е била цената им в Шумен (0.16 лв./броя) и най-висока в Бургас (0.24 лв./броя).

Отчетеното от ДКСБТ поевтиняване на храните на едро през отминалите пет работни дни е второ поредно за март, след като през втората седмица на настоящия месец храните по стоковите борси и тържищата спаднаха с 0.64 на сто. Да припомним, че последното поевтиняване с 2.40% на храните на едро ДКСБТ отчете през втората седмица на февруари (8-12). Последваха три поредни седмици на поскъпване съответно: с 0.71% (15-19 февруари), с 0.70% (22-26 февруари) и с 0.32% (1-5 март). През последната седмица януари (25-29) и през първата на февруари (1-5), храните по стоковите борси и тържищата поскъпваха съответно с 2.59% и 2.06 на сто.

Преди това, три поредни седмици от началото на годината, храните на едро поевтиняваха съответно с 2.43% през първата седмица на януари (4-8), с 0.65% през втората (11-15) и с 1.83% през третата (18-22).

Индексът на тържищните цени (ИТЦ), който се поддържа от ДКСБТ и отразява динамиката на цените на хранителните стоки на едро, е на ниво от 1.555 пункта към 19 март, спрямо 1.562 пункта към 12 март, или седмичен спад, както посочихме, с 0.45 на сто.

Седмичната равносметка показва, че от 34-те хранителни продукти, наблюдавани от ДКСБТ, поевтинелите са 16, без промяна в цената са 4, а поскъпналите са 14.

От началото на извънредното положение, 13 март 2020 г., а след това и извънредната епидемиологична обстановка (удължена до 30 април), до момента храните на едро по стоковите борси и тържищата в страната са поевтинели с 0.57% на сто.

На годишна база, спрямо 19 март 2020 година, ИТЦ се е понижил с 3.71% (от 1.615 пункта), сочат обобщените данни на ДКСБТ.

При основните месни, млечни и други продукти

на седмична база преобладават поскъпващите храни, като трендът е доста стеснен – от минус 1.6% до плюс 3.6 на сто. Най-много е поскъпнало олиото (+3.8% до 2.71 лв./литъра), следвано от зрелия фасул (+3.6% до 3.72 лв./кг), лещата (+2.1% до 2.45 лв./кг), брашното тип 500 (+2.1% до 0.98 лв./кг, прясното мляка (+1.1% до 1.78 лв./кг), захарта (+0.7% до 1.36 лв./кг), трайния варено-пушен салам (+0.7% до 8-76 лв./кг), пилешките кренвирши (+0.5% до 3.87 лв./кг), кашкавала „Витоша“ (+0.2% до 11.06 лв./кг) и кравето сирене (+0.1% до 6.98 лв./кг).

На седмична база най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 грама (-1.6% до 1.89 лв./кг), следвано от малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.6% до 5.40 лв./кг), пилешките кренвирши (-0.5% до 3.87 лв./кг). Без промяна в цената са яйцата (до 0.19 лв./броя) и замразеното пиле (до 4.12 лв./кг).

На годишна база, спрямо 19 март 2020 година, също преобладават поскъпналите храни, като най-много са се повишили цените на олиото (+0.59 лв. от 2.12 лв./литъра), следвано от ориза (+0.28 лв. от 1.97 лв./кг) и трайния варено-пушен салам (+0.23 лв. от 8.53 лв./кг). Най-много е поевтиняло пакетчето краве масло 125 грама (-0.21 лв. от 2.10 лв./броя), следвано от малотрайните колбаси, вкл. и шунка (-0.11 лв. от 5.51 лв./кг) и пилешките кренвирши (-0.07 лв. от 3.94 лв./кг).

При зеленчуците

наблюдавани от ДКСБТ преобладават поевтинелите, като трендът при тях е доста широк – от минус 9.1% до плюс 7.7 на сто. На седмична база най-много са поевтинели доматите от внос (-9.1% до 1.79 лв./кг), следвани от оранжерийните краставици (-5.7% до 2.67 лв./кг), краставиците от внос (-5.2% до 1.81 лв./кг), оранжерийните домати (-0.5% до 1.88 лв./кг). Без промяна в цената са червеният пипер от внос (до 2.94 лв./кг) и картофите (до 0.60 лв./кг).

Най-много са поскъпнали морковите (+7.7% до 0.70 лв./кг) и зрелия кромид лук от внос (+7.7% до 0.70 лв./кг), следвани от зелето (+1.3% до 0.78 лв./кг).

На годишна база, спрямо 19 март 2020 година, всички наблюдавани зеленчуци са поевтинели, като много са спаднали цените на червения пипер от внос (-0.69 лв. от 3.63 лв./кг), следван от оранжерийните краставици (-0.64 лв. от 3.31 лв./кг) и оранжерийните домати (-0.60 лв. от 2.48 лв./кг).

При плодовете

на седмична база има паритет – колкото са поевтинелите, толкова са и поскъпналите, като трендът е нормален за сезона от минус 2.1% до плюс 8.5 на сто.

Най-много са се понижили цените на портокалите (-2.1% до 1.38 лв./кг) и на бананите (-1.4% до 2.14 лв./кг), а най-много са поскъпнали ябълките (+8.7% до 1.25 лв./кг), следвани от лимоните (+2.8% до 1.81 лв./кг) и мандарините (+0.5% до 1.93 лв./кг).

На годишна база, както и при зеленчуците, поевтинелите плодове са повече. Най-много са се понижили цените на лимоните (-1.00 лв./кг от 2.81 лв./кг), следвани от ябълките (-0.09 лв. от 1.34 лв./кг) и на мандарините и бананите (-0.02 лв., съответно от 1.95 лв./кг и 2.16 лв./кг). Поскъпнали са само портокалите (+0.07 лв./кг).

3e-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!