Вярващи понесоха иконата на Богородица от Бачковския манастир с надежда за чудо (снимки)

С тържествен звън на камбаните и манастирското клепало от църквата „Св. Богородица“ на Бачковския манастир беше изведено копието на чудотворната икона на Божията майка.

Още по темата

Вижте снимки >>

Литийното шествие тръгна до местността „Клувията“ малко след 8 ч, водено от игумена на манастира епископ Сионий, а още от рано сутринта миряни се събраха в Бачковския манастир

Снимка: БТА

Иконата бе обкичена с цветен венец, който по традиция бе изплетен от хора, за много от които е жест на благодарност към Богородица за подкрепа в живота им или за да измолят благоволението й, а стотици вярващи се включиха в литийното шествие.

.

Тази година се допускат да участват всички желаещи, но различното е, че иконата няма да бъде носена от много хора, а само от двама души, които ще се сменят на определено разстояние.

Снимка: БТА

Миналата година литийното шествие не се проведе както повелява традицията заради мерките, свързани с коронавируса. Тогава чудотворната икона беше поставена в автомобил, а не носена на ръце от вярващите.

В най-старата църковна лития, която има близо 400-годишна история, участват хора, които имат нужда от помощ за здраве и за разрешаване на проблеми или такива, на които Божията майка е вече е помогнала и те са тук, за да й благодарят. Чудотворната икона напуска манастирската църква един път в годината – на Втория ден на Великден.

Според преданието, на този ден тя е била намерена в скална ниша в местността „Клувията“ от две овчарчета, които я занесла в манастира и откъдето, тя „избягала“ и била намерена отново на това място. Затова на Втория ден на Великден богомолци и монаси организират литийно шествие до мястото, където днес има параклис на името на „Светите Архангели“.

Снимка: БТА

Снимка: БТА

„Оригиналът на иконата е от XXI век и изисква специални грижи. По тази причина той не излиза от храма. Затова изкарваме копието, което е осветено, каза игуменът епископ Сионий пред „24 часа“.

„До Клувията и обратно ще се молим Бог да даде здраве и радост на всички българи и християни и да ни избави от тази тежка пандемия“, обясни игуменът.

Пандемията още повече засили вярата в чудотворната мощ на иконата. Едни се обръщат с надежда към нея да ги спаси от страшни болести, а други да помогнат на свой близък. Тази година обаче миряните, дошли за ритуала, са в пъти по-малко в сравнение с 2019 г., когато нямаше пандемия, разказват редовни участници в ритуала.

28-годишната Елена дошла да се помоли за здравето на чичо си. Наскоро той бил диагностициран с тумор и опериран. Все още се движел трудно, затова тя донесла негова дреха и щяла да извърви пътя до Клувията.

Една част от хората, участващи в литията твърдят, че са усетили нейната благодат и се връщат в знак на благодарност, други – идват с надеждата за помощ.

Деца от пазарджишкото училище „Отец Паисий“ са направили торта и картички подарък за Божията майка.

„От 21 г. всеки път съм тук“, каза Силвия Лупова, която носеше подаръците от децата.

„Божията майка ме призова да дойда“, обясни пък Иван Иванов.

„От много години идвам повече от 20 г. Свидетел съм на чудесата на иконата. Каквото си пожелаеш, се сбъдва. Особено на Клувията молитвите много се чуват“, каза мъж на средна възраст.

„Тук сме за здраве, за вяра. Доведе ме лична болка. Силата на Богородица е голяма на този ден“, обясни богомолка.

Снимка: БТА

В края на деня чудотворната икона отново ще бъде върната и посрещната пред Бачковския манастир.

Тъй като заради ситуацията на пандемия, събиранията са забранени, курбан в местността Клувията няма да има, а всички събрани средства и хранителни продукти ще бъдат раздадени в помощ на социално слаби хора.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!