В САЩ обмислят такса на километър, за да финансират пътища

Въвеждането на такса на километър е една многообещаваща идея, която ще осигури дългосрочен източник на финансиране за необходимите инвестиции в пътната инфраструктура в САЩ. Това заяви днес министърът на транспорта Пит Бутиджидж, цитиран от Франс прес.

Подобна такса е многообещаваща, ако се вярва на принципа, който ползва, плаща. Част от финансирането за поддръжката на пътищата се плаща от потребителите с променлива такса в зависимост от броя на изминатите километри, коментира той пред Си Ен Би Си.

Бъдещата цел не е да се увеличават данъците върху бензина , а да се премине към електрически автомобили в опит да се борим с климатичните промени, отбеляза той. В резултат на това данъчните постъпления от бензина ще намалеят, допълва БТА.

Коментарите на транспортния министър идват в момент, в който президентът на САЩ Джо Байдън се подготвя да представи мащабни инфраструктурни проекти за 3 трилиона долара.

По време на предизборната си кампания Байдън представи многогодишен план за 2,3 трилиона долара. Според Си Ен Би Си сумата ще е между 3 и 4 трилиона долара.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!