В Северна Македония започва масова ваксинация срещу COVID-19

С ваксинацията на 20 000 граждани на възраст над 77 години с хронични болести от днес започва масов ваксинационен процес срещу коронавируса в Република Северна Македония, съобщава „Независен весник“, цитиран от БТА.

Гражданите ще бъдат имунизирани с ваксината на компанията „АстраЗенека“, 24 000 дози от която пристигнаха на 28 март на летището в Скопие чрез механизма Ковакс. Министърът на здравеопазването Венко Филипче съобщи снощи, че страната ще последва примера на Канада и Германия и няма да ваксинира лица по-млади от 60 години с „АстраЗенека“.

Очаква се да пристигнат още 76 000 дози от ваксината, чрез същия механизъм, които ще бъдат предвидени за реваксинация. Също така се очакват по-големи количества ваксини от Китай и Русия, съобщават изданията в Скопие.

Вестник „Нова Македония“ информира, че 33 са починалите и 1272 са новозаразените с COVID-19 през последните 24 часа в страната, според данни на министерството на здравеопазването. През последните 24 часа са били направени общо 3948 теста за коронавирус и са регистрирани 868 оздравели пациенти. Броят на активните случаи в страната в момента възлиза на 18 370.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!