В следващите 3 месеца ще получим 3,2 млн. от РНК ваксините, ще може да се избира (видео)

България ще получи над милион и 200 хил. допълнителни ваксини на „Пфайзер“. Това стана благодарение на 2 седмици много тежки преговори между държавите членки. В резултат на неотстъпчивостта на премиера беше защитен националния интерес. Това означава, че в следващите 3 месеца ще получи млн. и 200 хил. дози само от РНК ваксините. Те са част от 10 млн., за които ЕК сключи договор за ускорена доставка. Останалата част ще бъде доставена в четвъртото тримесечие. Това каза на брифинг шефът на Агенцията по лекарства Богдан Кирилов. С него на брифинга е и шефът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

„Основните количества в следващите месеци ще бъдат от РНК ваксини срещу коорнавирус, така че хората ще могат да избират“, увери още директорът на Изпълнителната Агенция по лекарствата. 

„500 000 ваксини вече са поставени. Има готовоност за поставяне на 20 000 дози на денонощие“, заяви директорът на „Пирогов“ проф. Асен Балтов.

По думите му в следващата седмица ще бъде предложено да се включат в имунизацията и хората, попадащи в 4-та фаза – възрастните граждани и хронично болните.

Това ще позволи до юни да се достигнат 50 % ваксинирани.

„Основната причина да се наложи да получим подкрепа от другите европейски държави по отношение на ваксините е забавянето на доставките на препарата на „АстраЗенека“, уточни Кирилов.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!