В Германия има седем случая на тромбоза след ваксинация с „АстраЗенека“

Временното спиране на поставянето в Германия на ваксината на „АстраЗенека“ последва откриването на седем случая на тромбоза при хора с поставена доза, заяви германският министър на здравеопазването Йенс Шпан, цитиран от ДПА.

„Случвало се е много рядко“, каза Шпан, визирайки случаите с образуване на тромби в мозъчните вени, за които се съобщава в Германия. „Досега има седем съобщени случая, които са свързани с тромбоза в мозъчните вени, сред 1,6 милиона ваксинации (с препарата на „АстраЗенека“) в Германия.“

„Това представлява много малък риск – но ако наистина има връзка с ваксинациите, това е несъразмерен риск“, заяви Шпан.

Преди това министерството на здравеопазването обяви временно преустановяване на използването на ваксината, по препоръка на Института по ваксините и биопрепаратите „Паул Ерлих“.

Ползите от използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията „АстраЗенека“ надвишават рисковете. Това пък заяви днес полският здравен министър Адам Неджелски, след като редица страни временно спряха употребата й заради опасения за странични ефекти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

„В момента все още вярваме, че ползите от ваксинацията от гледна точка на повишаване на обществената безопасност са много по-големи от възможните рискове от приемането на ваксината на „АстраЗенека“, каза Неджелски.

Той заяви, че засега няма основания за преустановяване на употребата на ваксината, но че Полша ще изпълни препоръката, която Европейската агенция по лекарствата се очаква да даде тази седмица.

„От една страна трябва да сме много внимателни тук, но също така не трябва да изпадаме в истерия“, каза министърът. Той обяви, че Полша очаква да получи 1 милион дози от ваксината на „АстраЗенека“ през април.

Полша съобщи днес за 10 896 нови заразявания с коронавирус – със 77 процента повече в сравнение с миналия понеделник. Неджелски заяви, че ако тенденцията продължи, Полша ще трябва отново да наложи национални ограничения, след като те бяха заменени от регионални мерки.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!