Германският президент поиска прошка от полския народ за Втората световна война

Германският президент Франк-Валтер Щайнмайер поиска прошка от полския народ за най-кървавия конфликт в човешката история – Втората световна война, по време на церемония в полския град Велюн, предаде AFP, цитирана от „Фокус“.

В град Велюн паднаха първите бомби от войната, започнала преди 80 години.

„Прекланям глава пред жертвите от атаките над Велюн. Прекланям глава пред полските жертви от германската тирания. Искам прошка“, каза Щайнмайер на полски и на немски език.

Президентите на Полша и Германия Анджей Дуда и Франк-Валтер Щайнмайер откриха с минута мълчание церемонията за 80-ата годишнина от началото на Втората световна война, предадоха Асошиейтед прес и ТАСС.

Церемонията започна в 4:40 ч. сутринта, точният час когато според оцелелите са паднали първите бомби на германската авиация, отнемайки живота на мирни граждани. Почти едновременно с това, в 4:48 ч. нацистки крайцер обстрелва полски военни складове близо до Гданск. Тези събития полагат началото на Втората световна война.

Полският президент Анджей Дуда напомни в словото си, че Втората световна война е започнала с военно престъпление. Нарочно са били бомбардирани мирни граждани, в град без армия или военни обекти. Целта е била да се покаже, че битката ще бъде тежка и компромиси няма да има.

„Кой е могъл да предположи, че това ще бъде направено от цивилизован народ, един от най-старите в Европа?“, попита Дуда. Той подчерта, че историята не трябва да бъде забравяна, за да може нищо подобно да не се случва повече където и да е по света.

„Само историческата истина може да изцери раните“, добави той, изказвайки уважение към своя германски колега, който дойде в Полша, за да участва в паметната церемония.

Съхраняването на спомена от Втората световна война ще помогне да се избегне повторение на подобни събития в бъдеще, заяви полският президент Анджей Дуда, цитиран от РИА Новости.

„Светът трябваше да премине през това, за да получи този ужасен урок. Урок, който струваше десетки милиони животи на цивилни без оръжие в ръце“, каза още Дуда.
Той призова да не се забравя историята на войната, дори когато нейните свидетели си отидат. Необходимо е това да не се случва никъде другаде по света, подчерта Дуда.
„Само историческата истина може да лекува рани“, добави той.

„Прекланям се пред жертвите на нападението във Велун. Прекланям се пред полските жертви на германската тирания. И искам прошка“, заяви от своя страна Щайнмайер на полски и немски, предаде Франс прес.

При бомбардировките на Велун загиват около 1200 души, а първата бомба е хвърлена върху болница, на чийто покрив е имало червен кръст, припомня ДПА. През Втората световна война загиват 6 милиона полски граждани, включително 3 милиона полски евреи.

В тържествата участва и българският президент Румен Радев.

Вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс, германската канцлерка Ангела Меркел и много други световни лидери ще присъстват на главните церемонии във Варшава.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп отмени участието си заради приближаването на урагана Дориан.

 Руският президент Путин не е поканен за честването.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!