Гешев: Закриване на спецправосъдието ще е тричане на съдии и в интерес на мафията

Пленумът на Висшия съдебен съвет (ВСС) дебатира по текст на декларация, свързана с внесения в разпуснатия вече парламент законопроект за закриване на Спецсъда и Спецпрокуратурата.

Служебният министър на правосъдието Янаки Стоилов, който за първи път председателства заседание на кадровия орган, предложи регламент за изказвания в рамките на до 5 минути. Това обаче не се случи, съобщи БТА.

Председателят на ВКС Лозан Панов пръв взе думата и заяви, че няма да подкрепи декларацията.

С това сляпо подкрепяне на декларацията се оказва, че разделение на съдийска и прокурорска колегия няма. Както е допустимо създаване на спецмагистратури, така е допустимо закриването им, анализира решение на КС Панов. Той определи декларацията като политическа и без правни мотиви. Пленумът на ВСС не е политически орган и затова не може да разглежда такава декларация. Приемането й в ситуация на служебно правителство също е доказателство, че тя е политическа, каза още Панов по време на дискусията и допълни, че натовареността в спецсъдилищата намалява. Голяма част от делата са споразумения, разрешения за СРС-та. Миналата година до ВКС са стигнали само 14 дела от спецсъда. Апелативният спецсъд е на предпоследно място по резултатност по потвърдени актове от всички апелативни съдилища в страната, каза още Панов.

Цветинка Пашкунова, един от вносителите на декларацията, я определи я като израз на съпричастност. Няма как да запазим мълчание и да се правим, че нищо не се е случило.

„Начинът, по който беше внесен законопроектът е в посока незачитане независимостта на властите. Нямаше и обществена дискусия по темата. Всичко това е пренебрежително отношение към институциите и прилича на реваншизъм“, каза тя.

Главният прокурор Иван Гешев обаче определи като лъжа твърдението, че няма ефективност и ефикасност от работата на тези институции.

„В момента по дела и разследвания са блокирани над 3 млрд. лева, запорирани – на подсъдими и обвиняеми. Целта на предложените законови промени е тези пари да се върнат към хората, срещу които се водят разследвания именно от спецпрокуратурата. Закриването на тези институции ще е в интерес на мафията, а цената ще платят хората. Ясно трябва да бъде казано – това, което се случва, е по-скоро тричане на съдии, ако мога да използвам думите на г-н Панов, които той постоянно използва. Второто, което ще възникне, е да се прекратят или започват отначало най-важните дела в държавата. Цитирам само делото „Сарафово“ – представете си какъв отзвук щеше да има това на европейско и международно ниво“, изтъкна Гешев.

Той допълни, че всички специализирани структури получават различни форми на стимулиране във всички европейски страни.

„Мога да посоча Румъния, която е емблематична. Оценката вече е дадена от европейските структури. Благодарение на тези структури беше временно преустановено наблюдението над България. Може да прочетете какво казва и ЕК, че внимателно наблюдава хода на законопроектите, въпреки че няма практика да дава становища и да коментира проекти, преди да са били приети“, подчерта главният прокурор.

„Ние сме ВСС, ние сме хората, които дължим реакция и да защитим всеки работещ в съдебната система, без значение дали е прокурор, следовател или съдебен служител. Иначе не ни е тук мястото“, категоричен бе той.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!