Гигантско придобиване в света на оптиката

Антимонополният регулатор на ЕС разреши изкупуването на ГрандВижън (GrandVision) от ЕсилорЛуксотика (EssilorLuxottica) за 7,2 милиарда евро (8,5 милиарда долара).

Зелена светлина сделката бе дадена, след като производителят на Рей-Бан (Ray-Ban) прие да продаде над 300 магазина в три страни, за да разсее опасенията за нарушаване на конкуренцията, предаде Ройтерс.

ЕсилорЛуксотика, сформирана през 2018 година със сливането на френския производител на лещи Есилор (Essilor) и италианската компания за очила и рамки Луксотика (Luxottica), произвежда очила и за луксозни марки като Шанел (Chanel), Прада (Prada) и Версаче (Versace).

ГрандВижън на свой ред е лидер в света на оптиката – с над 7200 магазина в 40 и повече страни и над 39 000 служители.

Според съобщението на европейските власти ЕсилорЛуксотика е гарантирала, че ще продаде общо 351 магазина в Италия, Нидерландия и Белгия, за да разсее опасенията, че сделката може да доведе до по-високи цени за търговците на дребно и да намали конкуренцията.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!