Гледайте на живо парада в Москва (видео)

На 9 май 2021 г. Русия отбелязва 76 години от края на Втората световна война. Днес това е най-важният и мащабен празник в съвременна Русия.

Командващ парада е командващият сухопътните войски генерал Олег Салюков, а приемащ парада – министърът на отбраната Сергей Шойгу. Над 12 000 военнослужещи, над 190 единици военна техника и 76 самолета и хеликоптера преминаха пред погледа на президента на Русия Владимир Путин.

Първият съветски военен парад в чест на победата над нацизма е проведен на 24 юни 1945 година, когато на Червения площад преминават над 40 000 ветерани и оцелели от кръвопролитните битки, като маршал Г. Жуков преминава тържествено на бял кон.

През 1946 година Денят на победата започва да се чества ежегодно със заря и речи, а до средата на 60-те години на миналия век празникът се превръща в един от най-значимите в страната след деня на Октомврийската революция, когато СССР организира своя традиционен военен парад.

Разпада на социалистическата държава води до прекъсване на традицията – Октомврийската революция спира да се чества, прекъснати са и пищните тържества по повод Денят на победата.

В продължение на около десетилетие Москва не организира големи военни паради.

От 1995 година Русия започва да отбелязва 9 май с доста скромен и малък парад в столицата си. Последното десетилетие на миналия век обаче завършва с икономическа криза и война в Чечения и Дегестан, които пречат на провеждането на мащабно честване.

Едва през 2005 година сравнително новият тогава президент Владимир Путин отбелязва 60-годишнината от края на войната с голяма церемония, което съчетава традиционните чествания на Деня на победата с голям военен парад в столицата.

От тогава всяка година на Червения площад се показва най-доброто въоръжение, с което разполага Русия.

На 9 май в Москва традиционно преминават над 10 000 войници и стотици бройки бронирани машини, докато във въздуха летят изтребители, бомбардировачи, транспортни самолети и хеликоптери. Цената на провеждането на парада е около 8 милиона евро.

След 2014 година и анексията на Крим мнозинството от западните лидери спряха да посещава церемониите в руската столица. Това обаче не прекъсна подновената традиция.

Пандемията от Ковид-19 също не бе пречка за Москва да отпразнува 9 май с военна церемония. През 2020 година на датата на края на Втората световна война бе проведено въздушно шествие, а на 24 юни пред Кремъл преминаха и войниците.

Тази година парадът ще е един, като вие може да го гледате на живо в сайта ни. Очаквайте скоро да ви поднесем и описание на най-важните оръжия, показани на днешния ден от Кремъл.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!