Дания сложи край на имунизацията с „АстраЗенека“

Дания потвърди днес, че изцяло ще спре използването на ваксината срещу COVID-19 на компанията „АстраЗенека“ в имунизационната си кампания, предаде Ройтерс.

„Датската здравна служба реши да продължи ваксинацията срещу COVID-19 без препарата на „АстраЗенека“, пише в нейно изявление.

Миналата седмица Европейската агенция по лекарствата съобщи, че е открила възможна връзка между тази ваксина и много редки случаи на кръвни съсиреци. В същото време ресорният регулатор на ЕС подчерта, че рискът от смърт от COVID-19 е „много по-голям“ от този да се почине от редките странични ефекти на препарата. Агенцията все пак остави на отделните страни да направят собствена оценка на рисковете и да решат как да използват ваксината, въз основа на местните условия, които варират в рамките на Европейския съюз.

Редица държави, включително Франция и Германия, подновиха използването на ваксината на „АстраЗенека“ при някои възрастови групи, най-вече за хората над 50 или над 60 години.

Дания, с население от 5,8 милиона души, е в процес на отваряне на училищата, ресторантите, моловете и културните обекти, след като броят на новозаразените на денонощна база спадна до 500-600, спрямо няколко хиляди през декември.

Докато датският лекарствен регулатор съобщаваше решението си за ваксината на „АстраЗенека“, директорът му припадна на пресконференцията и бе приет в болница.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!