Данъчна декларация и за работилите повече от половин година от дома си за чужда фирма

Хората, които заради пандемията от Covid-19 са работили повече от половин година от дома си в България за чуждестранен работодател през 2020-та, трябва да подадат данъчна декларация, припомни пред БНР говорителят на Националната агенция за приходите Росен Бъчваров.

5 май е крайният срок, в който всички физически лица, задължени да подадат данъчна декларация за миналогодишните си доходи, трябва да го направят, както и да платят данъка за довнасяне, ако имат такъв. От приходната агенция съветват да не чакаме последния момент.

Независимо че работодателят е регистриран в чужбина, ако сме положили труд за него от дома си в България, трябва да декларираме получените доходи, обясни пред националното радио говорителят на данъчните Росен Бъчваров:

„Това е един много характерен случай, при който работещи за чуждестранни работодатели, които са пребивавали в България повече от 6 месеца, повече от 183 дни се превръщат в хора, задължени да платят данъчната си декларация, независимо, че т.нар. по Данъчния закон Център на жизнените интереси, може да не е тук“.

Ако сме продали лична вещ по интернет, няма необходимост да декларираме дохода, обясни Бъчваров.

„Стар велосипед, два телевизора, мобилните телефони на семейството, детските играчки, столчета и т.н. са вещи, които всъщност са купени, за да бъдат потребени и независимо, че една вещ е поръчана по интернет и се е оказала малка или голяма, последващата ѝ препродажба на същата тази вещ, също е лична и също не влече данъчни последици. Търговията обаче е нещо съвсем различно. Когато правите нещо по занятие, купувате вещта с цел да го препродадете. Правите го постоянно – т.е. системно, професионално е съвсем различна хипотеза, която въвежда задължението да се декларира този доход като доход от търговска дейност. Да се попълни приложението за търговска дейност и да се платят 15% данък, какъвто плащат едноличните търговци“.

От данъчните не очакват опашки в последните дни на кампанията, тъй като и тази година се запазва тенденцията за масово подаване на предварително попълнени декларации с ПИК. Вече са издадени над един милион и 100 000 персонални кода. Какво да правим, ако изгубим или забравим своя?

„Възможно най-бързо да бъде блокиран с обаждане на телефона на кол-центъра на НАП: 0700 18 700 и може, отново по този канал, да бъде заявено издаването на нов. По обясними причини обаче, това трябва да се случи физически в някои от офисите на НАП, без значение кой“, каза Бъчваров.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!