Да спасим паметника на „Альоша“ и честта на България

Да спасим паметника на Альоша и честта на България
Борис Анзов потвърди от Москва: Има изпратена протестна нота към България!

Русия изпрати нота в българското министерство на външните работи във връзка с вандалски акт срещу паметника „Альоша“ в Пловдив

„Получихме много въпроси от руски граждани, това беше реакция на възмущение на руснаците от грубия акт на вандализъм, извършен на 21 февруари срещу световно известния паметник на съветския воин освободител в българския град Пловдив“, заяви на брифинг в Москва говорителката на руското МВнР Мария Захарова, цитирана от „Медиа Мост България“, която присъства на всички брифинги на руския говорител.

Тя припомни, че и в Русия, и в България наричат този паметник „Альоша“. Върху основата на скулптурата бяха изрисувани нацистки символи и лозунги като „България над всичко“, „Комунисти убийци”, „Предатели, умрете“, „Няма да забравим, няма да простим”, „Боклуци“.

Да спасим паметника на Альоша и честта на България

Днес Захарова заяви още, че „във връзка с грубия вандалски акт“, в българското външно министерство е изпратена нота, в която се изразява „сериозната загриженост на руската страна от циничността на това противоправно действие, извършено в обявения от българското правителство официален ден на почит на борците срещу нацизма в Република България“.

Говорителката съобщи още, че руското посолство в България е „поискало да се вземат изчерпателни мерки за привеждане на мемориала в подходящия вид, щателно разследване на инцидента и привличане на виновните към отговорност“. Това не е първият път, в който паметникът на Альоша е поругаван. През 2013 г. полицията образува досъдебно производство и разпита активисти на движението „Че Гевара“ заради сложени черна маска и червено наметало върху него.

10-метровата гранитна скулптура е открита в Пловдив през 1957 година, като в гранита на пиедестала му е гравирано „Слава на непобедимата съветска армия освободителка“. От Москва, Русия МИД РФ за „Медиа Мост България“ Борис Анзов и Булпресс, който регулярно посещават всички брифинги на Мария Захарова и следят от място
Източник:bulpress.info

Ние от bulpress.bg казваме, че напоследък зачестиха вандалските прояви към български и руски паметници, а тези провокации трябва да бъдат сериозно потушени за назидание на всички соросоидни и неонациски формирования у нас ! Тук не става дума само дали държавата е лош стопанин, а дали държавата полага нужните грижи за това !

Миналата година дори за момент и паметника на Свободата на връх Шипка бе оставен без охрана и това е политика на отиващото си правителство, но временното може да поправи тази грешка ! Паметниците идват да напомнят кой и кога е пролял кръвта си за България за нашата свобода и вместо винаги на тях да има цветя в знак на признателност ние позволяваме да бъдат осквернени !


Ние от bulpress.bg и нашият представител в Москва Борис Анзов и „Медия Мост България“ пледираме за светкавична реакция на Българското правителство и извършителите да бъдат наказани с най-голямата строгост на закона ! Защото личният пример на Альоша не трябва да се превръща в личен пример на нацисти и соросоиди ! Да на „България над всичко“, но не и по този начин!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!