Двама военни – американец и румънец, загинаха при атака с кола-бомба в Кабул

Двама военнослужещи – американец и румънец, са убити от експлозия на кола-бомба в центъра на столицата на Афганистан Кабул, предава AFP, като се позовава на изявление на НАТО.

Двама чуждестранни „военнослужещи бяха убити по време на акция днес в Кабул“, се съобщава в изявлението на водената от САЩ мисия на НАТО.

„Единият от тях е бил от Румъния. Вторият убит е бил от САЩ“, се казва още в него.

Атаката е извършена от талибаните в т.нар. зелена зона в афганистанската столица Кабул, предава информационната агенция Agerpress.

Информацията бе потвърдена от министъра на отбраната на северната ни съседка Габриел Лес. Съгласно думите му, войникът е загинал при провеждането на патрул. В официалното изявление от МО в Букурещ се изразят съболезнования на семейството и близките на загиналия.

Бомбата е избухнала в затворената дипломатическа зона. Атаката е втора по рода си за тази седмица – при това на фона на преговорите, които САЩ и талибаните водят за мир Афганистан.

Говорителят на вътрешното министерство в Кабул Насрат Рахими заяви, че при нападението са пострадали 42 души, а 12 превозни средства са унищожени при експлозията. Часове по-късно талибаните задействаха бомба пред афганистанска военна база в съседна провинция, в резултат на което загинаха четирима цивилни.

Талибаните казаха, че нападението в Кабул е било насочено срещу превозни средства на „чужденци“. Базата на мисията на НАТО „Решителна подкрепа“ е разположена в близост, а британски войници са били мястото на атаката. Нито Алиансът, нито военните на Лондон обаче са коментирали нападението.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!