Две огнища на АЧС при породата източнобалканска свиня са обявени в Смядово и в с. Веселиново

Две огнища на африканска чума по свинете при породата източнобалканска свиня са обявени в град Смядово и в землището на с. Веселиново. Информацията потвърди за Радио „Фокус“ – Шумен Петко Шаренков, заместник областен управител на Шумен.

Изпратените проби са били положителни за заболяването.

В огнището в Смядово са ликвидирани 103 прасета, загробени са на определеното за целта място, съгласувано с РИОСВ, ВиК, Басейнова дирекция „Черноморски басейн“. Днес до обяд са били и загробени и 58 животни от село Веселиново.

Данните от инвентаризацията на свиневъдните обекти в областта сочат, че в региона се отглеждат 16 стада порода „Източнобалканска свиня“ с 1440 броя свине.

„Особеността при тази порода е свободното пасищно отглеждане, животните се отглеждат навън целогодишно и набавят от 70 – 80% от храната си. Породата е изключително ценна в генетично отношение, с пълната пригодност към местните климатични условия и трябва да направим всичко възможно да я съхраним“, каза Петко Шаренков.

Нормативното изискване е собствениците да изградят временни заграждения на определен пасищен район, в които да настаняват отглежданите свине през нощта, при повишен епизоотичен риск животните трябва да се приберат във временни заграждения за по-продължителен период от време, без да излизат на паша.

На 3 септември от 10.00 часа в Областна администрация – Шумен ще се проведе поредното заседание на Областната епизоотична комисия.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!