Ден за размисъл преди парламентарните избори в неделя

Днес е ден за размисъл преди парламентарните избори в неделя. По закон са забранени политическата агитация и оповестяването на социологически данни за нагласите на избирателите. Говорителят на ЦИК Димитър Димитров поясни, че забраната е една и е обща – да няма предизборни мероприятия, да няма кампания.

Забраната влиза в сила в 00,00 часа в събота и продължава до края на изборния ден, което е 20,00 ч. в общия случай в неделя.

„Сигналите се изпращат до ЦИК. Ако те са от местен характер, ние ги препращаме към РИК. Ако имат национална аудитория и това се отнася най-вече за екзит половете, ние установяваме нарушенията и налагаме глобите. Има забрана да не ie оповестяват междинни данни от екзит полове и всякаква съпътстваща информация, с изключение на активността, която ние ще оповестяваме периодично на страницата на ЦИК“, поясни Димитров пред БНР.

В днешния ден изборната администрация продължава да работи и да подготвя вота. Районните избирателни комисии предават на секционните, всичко необходимо за изборният ден.

Денят за размисъл е работен за членовете на близо 12 000 назначени секционни комисии за районите, както и тези, сформирани извън страната.

Представителите на СИК-овете получават по графици, за да няма струпване, всички изборни книжа и материали, включително машините за гласуване и дезинфектантите.

Следва оборудване на изборните помещения, където се монтират и устройствата за гласуване в големите секции с над 299 избиратели от техниците на фирмата доставчик.

Обособяват се тъмните стаички. Пред помещенията се поставят информационните табла с кандидатските листи, телефоните за връзка с органите на реда и с районните комисии. Обозначават се със стрелки секциите за хора с увреждания, които по правило се намират на първия етаж на сграда.

Също днес и подвижните секции, които са за хора с увреждания и отделно за карантираните и изолираните, получат списъците за гласуване с адресите, които трябва да посетят, както и предпазните облекла за тези, които ще посетят избиратели на Covid адреси.

Изборните помещения се запечатват и охраната се поема от органите на реда. Въвеждането на забрана за продажба на алкохол е по преценка на кмета на общината.

В надпреварата за народни представители се включват 6895 кандидати, издигнати от 30 партии и коалиции, има и независими кандидати. Общият брой на избирателите е 6 732 316 души.

Секциите, в които ще гласуваме в неделя, са малко под 12 хиляди, като в почти 9400 от тях ще можем на заявим вота си машинно.

Ще се разкрият и секции в Covid отделенията в болниците в страната.

Секциите в чужбина ще са 465. Най-много те ще са в Германия, Турция, САЩ и Великобритания.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!