Депутати от Консервативната партия на бунт срещу Джонсън, той ги плаши с изхвърляне

Съюзът на опозиционните партии и бунтовни депутати от Консервативната партия има нужните гласове в Камарата на общините, за да победи правителството на премиера Борис Джонсън за Брекзит, увери бившият министър на финансите на Великобритания Филип Хамънд, цитиран от Reuters и Агенция „Фокус“.

Изказването на бившия канцлер идва часове преди откриването на новата сесия на парламента след лятната ваканция, на която се очаква противниците на Брекзит да възпрепятстват законодателно излизането на Великобритания от Европейския съюз на 31 октомври, когато изтича поредната отсрочка за реализиране на член 50, дадена от Брюксел на бившия премиер Тереза Мей.

Бунтовните консерватори останаха твърди в понеделник вечерта пред заплахите на Борис Джонсън да бъдат изключени от бъдещите листи на партията за предстоящи предсрочни избори, като най-малко 17 депутати от торите казват открито или не, че не са разубедени да гласуват срещу правителството във вторник, пише ляво-либералното британско издание The Guardian.

Министърът на труда и пенсиите Амбър Ръд изрази безпокойството си от тактиката на убеждение, използвана от Даунинг стрийт 10, за да не бъде спрян Брекзит без сделка. По нейните думи, отстраняването от листите е „драстична стъпка“ и тя лично е твърдо срещу подобни заплахи. Министърът добави, че санкциите трябва да бъдат приложени и спрямо привържениците на Брекзит от Консервативната партия, които гласуват срещу бъдеща сделка.

Бившият министър на финансите Филип Хамънд написа на Джонсън в понеделник, че бунтовната група съжалява, че не е успяла да обсъди прогреса към сделка с него – след като планираната среща с премиера в неделя вечерта бе внезапно отменена. Джонсън каза, че депутатите по същество подкопават преговорната позиция на правителството с опита да си да изключат Брекзит без сделка и подчерта, че разговорите напредват.

Но Хамънд заяви, че Джонсън трябва да определи стъпките, предприети след посещението му в Берлин миналия месец, за да изготви алтернативни договорености за предпазната мярка за Северна Ирландия и да публикува предложенията на Обединеното кралство за преразглеждане на споразумението за оттегляне. Хамънд, чието име е сред противопоставящите се на правителството и техния законопроект, който ще бъде представен във вторник в парламента, посочи, че министър-председателят трябва да потвърди отправените към ЕС предложения и да обещае да публикува отговора, както и да се отчита за „конкретния напредък“ в преговорите с ЕС.

Сред депутатите, които заявиха, че не са уплашени от заплахите на правителството, са Хамънд, бившият правосъден министър Дейвид Гауке и бившите министри Алистър Бърт, Стивън Хамънд, Ричард Харингтън и Гуто Беб.

Някои депутати от консервативната партия се срещнаха в понеделник следобед в Уестминстър, за да обсъдят вота във вторник, като най-малко един е решил да не присъства на градинското партия на Борис Джонсън на Даунинг стрийт номер 10 за депутати, проведено по същото време. „Кои иска да стои там, обграден от банда английски националисти?“ – заяви той.

Близък до бунтовниците източник е заявил, че позицията им се е втвърдила, особено след като Джонсън обяви, че планира предсрочни избори след изключването на противниците на правителството. „Това е жалък опит да се намери извинение за избори“, заяви бивш министър. „По ирония на съдбата, той прави това, което иска Корбин“.

Въпреки това няколко депутати от торите, които са се обявявали гласно против Брекзит без сделка, не са готови да гласуват, за да дадат на бунтовниците контрол върху дневния ред на парламента, особено като се има предвид брифингът от № 10, че този ход ще се разглежда като вот на недоверие срещу Джонсън.

Високопоставени източници от Консервативната партия са заявили, че вярват, че е възможно да бъде намален значително броят на бунтовниците със заплахите за избори и вот на доверие – и че може да има достатъчно привърцженици на Брекзит в Лейбъристката партия, за да постигне победа правителството.

Въпреки това се разбира, че редица депутати от лейбъристите, които в миналото са гласували против стъпки за дерайлиране на Брекзит, включително Гарет Снел, Мелани Онн и Ивон Фоварге, не планират да вървят срещу партийната линия.

„Мисля, че има редица от нас, които ще подкрепят поредното забавяне с стиснати зъби и без оптимизъм, но гледайки как се държи това правителство, е изключително трудно да повярвам, че преследват някаква значима сделка за Брекзит“, заяви един от депутатите от лейбъристите.

Премиерът Борис Джонсън бе категоричен в понеделник вечерта, като заяви, че не иска избори, но изключи възможността да се търси поредното забавяне на Брекзит.

Депутатите противници на Брекзит без сделка публикуваха законопроект, който ще принуди премиера да търси по-нататъшно удължаване, ако той не успее да постигне сделка до 19 октомври.“ Според премиера подобен закон „реже краката на страната и прави всякакви други преговори невъзможни“.

„Искам всички да знаят, че няма обстоятелства, при които ще помоля Брюксел да отложи Брекзит”, каза той. „Тръгваме си на 31 октомври, без никакви уговорки.“

В изявлението си Джонсън не заявява пряко, че ще свика избори, но по-късно висш служител на Обединеното кралство изложи последствията, ако премиерът загуби контрол над стратегията си за Брекзит.

Източникът заяви, че правителството ще публикува предложение съгласно Закона за парламента с фиксиран срок за преместване на датата на следващите избори от 5 май 2022 г. на 14 октомври тази година в сряда, ако депутатите поемат контрола върху дневния ред във вторник, тогава Джонсън няма да има друг избор, освен да поиска избори.

Източникът заяви, че във вторник депутатите ще бъдат изправени пред „прост избор“. Гласуването ще се третира така, сякаш е вот на недоверие и всеки депутат от консерваторите, който гласува срещу правителството, ще бъде отстранен от партията .

Ако парламентът бъде разпуснат в петък, тогава най-ранната възможна дата за избори ще бъде петък, 11 октомври. Това ще даде възможност за ново правителство да бъде създадено навреме за критичната среща на върха на ЕС на 17 октомври, на която всяка нова сделка или потенциално удължаване на Брекзит вероятно ще бъде обсъдено.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!