Десислава Танева: В личните стопанства ще могат да се отглеждат до 3, а не до 5 прасета!

В личните стопанства вече ще могат да се отглеждат до три, а не до пет прасета, както беше досега. Това е част от превантивните мерки срещу африканската чума по свинете.

Министърът на земеделието Десислава Танева участва в парламентарния контрол и обяви какви са мерките за справяне с болестта.

В кулоарите на парламента тя заяви, че промените в нормативната уредба ще станат факт до края на годината.

„Не може всяко лично стопанство да е станало и стопанство с развъдна дейност. Това чувствително качва епизоотичния риск, така че трябва всички да спазват правилата“, смята министърът на земеделието.

Танева поясни, че до края на месеца трябва да приключи дебатът за новите мерки за биосигурност. Тя обясни, че целта е следващата година всяка домашна свиня да е с мерки за биосигурност, като отчете, че се наблюдава драстично намаление на активните огнища на болестта, благодарение взетите мерки.

Над 7400 заявления са подадени от земеделски стопани, които очакват обезщетения за умъртвени прасета заради африканската чума, обяви министърът на земеделието Десислава Танева по време на парламентарния контрол.

До момента са изплатени над 2 200 000 лева.

12 области са засегнати от заразата.

В едно от активните огнища в Голямо Враново трябва да бъдат унищожени 1000 свине-майки.

От 22 дни няма регистрирано огнище на чума при домашните свине.

Предвижда се актуализиране на законодателството по отношение на биосигурността у нас.

Министър Танева очерта начините, по които ще продължат да бъдат подпомагани земеделските стопани, които доброволно са унищожили животните:

„Когато няма елементарни мерки за биосигурност, епизоотичният риск е висок, затова с оглед спиране наистина на изключително висок интензитет в началото на месец юли, то от края на юни започна, бяха предприети и най-непопулярните мерки“.

Министърът на земеделието, храните и горите да може със заповед да променя сроковете за ловуване и да регулира числеността на дивечовите запаси при дивата свиня, в случай на епизоотия – това предвиждат промени в Закона за лова и опазване на дивеча, приети единодушно от парламента на първо четене.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!