Джонсън обяви курс към предсрочни избори, изгони от партията 21 депутати-бунтари

Бунтовните тори се опълчиха на заплахите на Борис Джонсън да бъдат извадени от листите за следващите избори и се съюзиха с опозицията, за да осуетят плановете за Брекзит на правителсвото в историческо гласуване в Камарата на общините във вторник вечерта, пише британското ляво-либерално издание Independent, цитирано от „Фокус“.

Бунтовниците гласуваха с 327 на 300 гласа за поемане на контрола върху дневния ред на парламента в сряда, с което отвориха вратата за внасяне на законопроект, който ще предотврати възможността премиерът да форсира страната извън ЕС на 31 октомври без сделка.

По-рано същата вечер депутатът от Консервативната апртия Филип Лий драматично пресече залата пред очите на Джонсън, за да седне при либерал-демократите, с което остави правителството без мнозинство.

Министър-председателят, от своя страна, увери, че ще внесе искане за предсрочни избори на 14 октомври, а от Лейбъристката партия обявиха, че може да гласуват „за“ инициативата, ако получат гаранции, че Джонсън няма да промени датата, така че тя да е след 31 октомври и фактически да получи автоматичен Брекзит без сделка.

Той отново се зарече, че Великобритания ще излезе от Европейския съюз на 31 октомври, ако трябва и без споразумение.

Всички 21 депутати от Консервативната партия, които са гласували против позицията на правителството и са спомогнали да бъде спечелен вотът за блокиране на възможността за „твърд“ Brexit, са изгонени от партията, съобщава Би Би Си, позовавайки се на източници от правителството.

По време на гласуването няколкостотин противници на правителството се събраха пред парламента на Великобритания. Протестиращите държаха банери, които гласяха „Спрете преврата“ и „Защитете нашия парламент“ – позовавайки се на решението на Джонсън миналата седмица да намали драстично броя на дните, в които парламентът може да обсъжда Brexit преди крайния срок 31 октомври.

Бившият министър Филип Лий се дистанцира от торите и се присъедини към либералдемократите.

„Това консервативно правителство агресивно се стреми към Брекзит по безпринципни начин. Това излага ненужно на риск живота и средствата за препитание на хората и безсмислено застрашава целостта на Обединеното кралство. В по-широк план подобен подход подкопава икономиката, демокрацията и ролята на нашата страна в света. Използва политически манипулации, заплахи и лъжи. И прави тези неща умишлено и обмислено. Ето защо днес се присъединявам към Джо Суинсън и към либералдемократите“, заяви Лий.

Междувременно британското правителство обяви още 2 милиарда паунда (2,2 милиарда евро) финансиране за справяне с последиците от излизането на страната от Европейския съюз, след като претърпя вредно поражение в гласуването в парламента заради стратегията си за напускане на Общността, предава AFP.

Очаква се министърът на финансите Саджид Джавид да извести депутатите, че допълнителните средства ще бъдат изразходвани през годината, след като Великобритания напусне ЕС за проекти, включително за гранична охрана и пристанищна инфраструктура, се казва в изявление на правителството.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!