Диана Ковачева положи клетва като омбудсман до избора на нов обществен защитник

Диана Ковачева положи клетва като омбудсман до избора на нов обществен защитник, предаде репортер на Агенция „Фокус“.

Съгласно Закона за омбудсмана при встъпването си в длъжност общественият защитник полага клетва пред Народното събрание със следното съдържание:

„Заклевам се в името на Република България да спазвам Конституцията и законите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интерисите на страната и във всичките си действия да се ръководя от интересите на народа и да защитавам правата и свободите на гражданите. Заклех се“.

Полагането на клетва и встъпването в длъжност на Диана Ковачева се налага след като във вчерашния ден бе обявена оставката на досегашния обществен защитник Мая Манолова.

Тя подаде оставка заради включването си в кметската надпревара за София. По закон до избора на нов омбудсман заместникът й трябва да изпълнява тази длъжност. Именно Диана Ковачева е заместник-омбудсман от началото на 2016 г.

Коя е Диана Ковачева?

Диана Ковачева е правосъден министър в периода 2011-2013 година и дългогодишен изпълнителен директор на националното представителство на Transparency International в България.

Работи като научен сътрудник в Института за правни науки, БАН и е преподавател в Юридическия факултет на УНСС. Завършила е право в Софийския университет „Св. Климент Охридски”.

Магистър по право на Европейския съюз и съдебна система, Университет Нанси II, Франция. Доцент – доктор по международно право и международни отношения.
Автор на редица статии и монографии в сферата на международното право. Носител е на ордена на Британската империя на Нейно величество Кралица Елизабет II.
Владее английски, френски и руски език.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!