Доналд Тръмп представя проектоспоразумението с талибаните

Сделката е постигната – държавният глава на САЩ Доналд Тръмп се очаква да представи проектоспоразумение с талибаните, което предвижда поетапно изтегляне на над 5000 американски войски от Афганистан, от пет бази, за срок от пет месеца, съобщава изданието Washington Examiner, цитирано от „Фокус“.

В момента Афганистан има между 13 000 и 14 000 американски войски, разпределени в две мисии – за подпомагане на правителството в Кабул и за борба срещу терористичните организации „Ал Кайда“, „Ислямска държава“ и др.

Очаква се Тръмп да обсъди споразумението с министъра на отбраната Марк Еспер на среща в късния следобед в Овалния офис, според официалния график на Белия дом.

За споразумението от седмици говори и специалният представител на САЩ Залмай Халилзад, който миналия петък в социалната мрежа „Туитър“ обяви: „Ние сме на прага на споразумение, което ще намали насилието и ще създаде възможност афганистанците да седнат заедно, за да договорят честен и устойчив мир и единна, суверенна държава, която не е заплаха за САЩ, техните съюзници или друга държава“.

Халилзад, който през изминалата година проведе девет кръга на преговори с талибаните, заяви пред TOLOnews, че „принципно споразумение“ изисква от талибаните да преговарят добросъвестно с подкрепяното от САЩ афганистанско правителство и че изтеглянето на американските войници е обусловено от това талибаните да спазят своите обещания.

„Ако идеите на едната страна се опитат да бъдат наложени със сила на другата, резултатът ще бъде война. Разбира се, споразумението не е окончателно, докато президентът на САЩ не се съгласи с него“, подчерта Халилзад.

Както Тръмп обяви миналата седмица, планът ще доведе до намаляване на нивото на американските сили до 8600 военнослужещи, които ще бъдат основно фокусирани върху мисията за борба с тероризма.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!