Д-р Александър Симидчиев: Не може да се каже, че коронавирусът минава по-лесно през лятото

Не може да се каже, че вирусът минава по-лесно през лятото. Това каза пулмологът д-р Александър Симидчиев пред „Тази сутрин“ по bTV. 

Съотношението на брой хоспитализирани и брой в интензивно отделение е горе-долу като по цял свят, не може да се каже, че се кара по-лесно вирусът. Това, че е казано че вирусът се променени не почива на публикувани данни, а на общи впечатления, може и да е погрешно доста това схващане, зависи от тестовете и от съобщените симптоми. Голяма част от хората може да не ги съобщят, особено сега като тръгнат на море“, заяви Симидчиев.

Това, което е важно, където има събиране на много хора, трябва да има мерки за предприемане на риска – особено на мачове и в дискотеки, където може да се ходи без маска, обясни още специалистът.

В градския транспорт има повишен риск и той трябва да се контролира, добави той, затова трябва и да се носят предпазни средства, коментира пулмологът.

Мачовете са едни от най-рисковите места за вируса, събират се много хора, които се възприемат за здрави, а те викат и ако става дума за 12 хиляди човека, от тях може 30 да са заразени и като викат може да инфектират още хора, смята още Симидчиев.

Той обясни и че не може засега да се изследва как влияе вирусът на белия дроб след излекуване, защото по НЗОК не се отпускат пари за този вид изследвания.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София