Д-р Стоян Монев, лекар в Германия: Ситуацията в България е изпусната от контрол

След 150-200 случая на 100 хиляди ситуацията е изпусната от контрол. Това каза по БНР д-р Стоян Монев, който работи в болница в Германия. Ситуацията в България не е под контрол, а закриването на щаба не е добра мярка, смята той.

На 16 април Министерството на здравеопазването съобщи, че за последните 14 дни най-висока – с над 600 заразени на 100 000, е заболяемостта от COVID-19 в София-град, Варна, Русе, Перник и Софийска област. 

На 18 април съотношението в национален мащаб за Германия е 162 заразени на 100 000 жители.

Можем с ваксина да изградим по-добър и по-траен стаден имунитет, но няма да успеем да се справим с тази вълна на пандемията само с ваксинация. Единствено санитарните и хигиенните мерки могат да пречупят тази вълна, отбеляза д-р Монев, според когото топлото време няма да реши проблема.

Реалистичният сценарий за постигане на колективен имунитет в България е към края на октомври, добави той.

По отношение на ваксината на „АстраЗенека“ д-р Монев смята, че комуникационно погледнато тя е неспасяема. По думите му има „стотици пъти по-добри данни на хората, които се ваксинират с „Астра Зенека“, но числата не работят, защото хората реагират емоционално.

„Към момента все още не сме забелязали ваксините на „АстраЗенека“ да залежават. Има предпочитание към другите ваксини сред младите хора“, отбеляза д-р Монев за случващото се в Германия.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!