Еврокомисията: България е пропуснала да събере ДДС за 624 млн. евро през 2017 г.

България е пропуснала да събере данък „Добавена стойност“ (ДДС) за 624 милиона евро (11 на сто) за 2017 година. Това сочат данни, представени днес от Европейската комисия. Общо държавите в ЕС са пропуснали да получат ДДС за 137 милиарда евро, съобщава Мениджър.бг.

В сравнение с предишни години разликата между дължимия и събрания ДДС е по-малка, но все още е значителна, което показва нуждата от промяна на правилата и от повишено сътрудничество в ЕС, се отбелязва в съобщението на комисията.

С разликата между дължимия и събрания ДДС се измерва ефективността на мерките във всяка държава за прилагане и спазване на правилата, като по този начин се прави оценка на пропуснатите приходи заради данъчни измами, избягване на данъци, несъстоятелност, финансова неплатежоспособност и погрешно определяне на размера на дължимия данък, пояснява комисията.

Най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Румъния – 36 на сто несъбрани приходи от ДДС за 2017 г., следвана от Гърция (34 на сто) и Литва (25 на сто). Най-малка е разликата в Швеция, Люксембург и Кипър, където несъбраните приходи от ДДС са средно 1 процент. В абсолютно изражение най-голямата разлика между дължимия и събрания ДДС е отчетена в Италия – 33,5 млрд. евро.

Показателите при отделните държави все още се различават съществено. Несъбраните приходи от ДДС са намалели в 25 държави и са се увеличили в три. Малта отчита спад от седем на сто, Полша от шест на сто, Кипър – с четири процента. Резултатите на Словения, Италия, Люксембург, Словакия, Португалия, Чехия и Франция показват намаление на разлика между дължимия и събрания ДДС с над два процента. Тази разлика силно нарасна в Гърция (2,6 на сто) и Латвия (1,9 на сто), и малко – в Германия (0,2 на сто).

В номинално изражение разликата между дължимия и събрания ДДС е намаляла през 2017 г. с 8 милиарда евро и достига 137,5 млрд. евро, като това намаление е сходно на отчетеното през 2016 г. – 7,8 млрд. евро. През 2017 г. разликата между дължимия и събрания ДДС е била 11,2 на сто от общите приходи от ДДС в ЕС, в сравнение с 12,2 на сто през предходната година, се посочва в съобщението.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!