Еквадорският вулкан Сангай изхвърли в небето 9 км стълб от пепел

Вулканът Сангай в централната част на Еквадор изригна и изхвърли в небето стълбове от пепел на височина, достигаща 8,5 километра, предаде ДПА.

Еквадорската служба за извънредни ситуации съобщи, че пет окръга са съобщили за изсипването на значителни количества пепел. Затова властите са решили да отменят обществени и частни прояви в провинция Чимборасо.

Небето е било открито с облак от пепел чак до главния град на провинцията Риобамба, който е на около 50 километра от вулкана, според медийни съобщения.

Властите призоваха местните жители да предпазват очите си и да закриват устата и носа си, а ако е възможно, да си останат у дома.

В Риобамба е въведена максимална скорост за колите от 30 километра в час, за да не вдигат твърде много прах от посипаната по пътищата пепел.

Сангай е на около 280 километра южно от столицата Кито и се смята, че е активен от 1628 г.

От май 2019 г. той е в период на изригване, съобщи геофизичният институт.

През почивните дни вулканът вече избълва пепел, посипала се в околността.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!