Екоинспекцията в Русе задължи общински кметове да почистят незаконни сметища

Регионалната инспекция по околната среда и водите в Русе даде предписания на общинските кметове за почистване на замърсени с отпадъци терени и незаконни сметища.

Срокът е до 16 април тази година, съобщиха от екоинспекцията в крайдунавския град, която отговоря за областите Русе, Разград и Силистра.

Предписанията са ежегодни и целят предотвратяване и недопускане на замърсявания от изхвърлени отпадъци в речните корита, дерета и прилежащите към тях терени, както и създаване на незаконни сметища.

Общинските кметове следва да уведомят кметовете на населените места, както и да упражнят контрол по идентифициране и почистване на замърсените с отпадъци терени.

Това им задължение е разписано в Закона за управление на отпадъците, за което носят административно-наказателна отговорност, която предвижда индивидуална глоба от 3000 до 10 000 лева.

Предписания за почистване на замърсени терени са изпратени и до Областните пътни управления в Русе, Разград и Силистра. От РИОСВ информират, че след средата на идния месец екоекспертите ще проверят по места дали са спазени предписанията.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!