Facebook

Ексшеф на НСО: Абсурд е частна и държавна охрана за политици едновременно

НСО охранява освен задължителните лица, така и вицепрезидент, министри и депутати при повишена степен на застрашеност, която се определя от комисия на база на анализи и сигнали и в нея влизат председателят на ДАНС, началникът на НСО и главният секретар на МВР. Политици обаче се опитват да се намесват, отбеляза бившият ръководител на НСО ген. Димитър Владимиров пред bTV.

Миналата седмица ДПС предложи да се направят промени в закона за НСО, с които държавната охрана да се плаща.

НСО имаше висок имидж в САЩ и Русия, но службата от реформирана се превърна в деформирана заради политически назначения, заяви още генералът.

„Благодарение на политиците, които сложиха неуместни началници на НСО, службата от реформирана и призната в цял свят, се превърна в деформирана“, каза ген. Димитър Владимиров.

Има политик, който се охранява и от НСО, и от частна охрана

Едно от лицата, които сега се охранява, има и частна и държавна охрана, посочи още бившият директор на НСО. По думите му той е депутат, който е посетил три пъти парламента.

„От къде идва сигналът? От това, което той говори в парламента или от това, което развива като политическа дейност? Това е държавно лице, към което има заплахи и го поемат под охрана, но има и частна охрана“, обясни ген. Димитър Владимиров.

Според Владимиров шефът на КПКОНПИ не трябва да бъде охраняван от НСО

По отношение на готвените промени в Закона за охраната той коментира, че е по-добре да отпадне този член за охраната на лица, свързани с националната сигурност на държавата.

Там се опитват да вкарват политически натиск, последният пример беше шефът на КПКОНПИ, посочи ген. Димитър Владимиров.

„Какво ниво е шефът на КПКОНПИ, че да бъде пазен от НСО? По тази логика ще попитам защо не се пазят прокурори и съдии, които водят дела и осъждат?“, попита той. Според него, трябва ако до два-три месеца не се потвърди сигналът, охраната да се маха.

Според генерала трябва да се избистри кръгът на охраняваните лица и да се направи анализ на застрашеността.

Политиците да не се бъркат, а наистина експерти да се заемат с промените в НСО, призова той.

Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Сайта не носи отговорност за написаните коментари

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Изберете новини от Вашата област

Благоевград Бургас Варна Велико Търново Видин Враца Габрово Добрич  Кърджали Кюстендил Ловеч Монтана Пазарджик Перник Плевен Пловдив Разград  Русе Силистра Сливен Смолян Смолян София  София област Стара Загора Търговище Хасково Шумен Ямбол

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София