ЕК: Ще трябва да има основателна причина за поредно отлагане на Брекзит

Говорителят на Европейската комисия Мина Андреева заяви в четвъртък, че ще трябва да има основателна причина за ново отлагане на Брекзит и ще трябва да бъде постигнато единодушие в Европейския съвет по този въпрос, предаде БНР.

„Ако получим от Великобритания искане за удължаване на срока за Брекзит, тогава ще зависи от 27-те държави-членки на Европейския съюз да се съгласят единодушно на всяко едно такова искане. Подобно искане също така трябва да бъде по уважителна причина. Каква ще е причината, когато ще бъде изтъкната и как тя ще бъде оценена – можем да говорим за това, след като всъщност се случил“, заяви г-жа Андреева.

Вчера Камарата на общините на Обединеното кралство прие закон, който изисква от премиерът Борис Джонсън да поиска още едно отлагане на Брекзит до 31-ви януари догодина, за да може до тогава да бъде договорена сделката по развода с ЕС. Това може да се окаже поредното удължаване на срока преди влизане в сила на член 50 от Лисабонския договор (правото на страна-члена на ЕС да напусне съюза), като все още валидното настоящо удължаване на този срок изтича на 31-ви октомври.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!