Еньовден – почукайте на дърво! Празнуват най-магичните имена

Еньовден – почукайте на дърво! Празнуват най-магичните имена

Гадае си по мълчана вода, берат се 77 билки

Днес е Еньовден – денят, в който времето се обръща. Според народните вярвания слънцето започва да „умира”, а годината тръгва към зима. Еньовден съвпада с лятното слънцестоене и е свързан с култа към слънцето. Народът ни казва: Еньо си е наметнал кожуха и отива за сняг.

На 24 юни 2024 година празнуваме Еньовден – денят на билките и лечебната сила на природата. В утрото на Еньовден билките придобиват изключително мощна лечебна сила. Според поверието в нощта срещу Еньовден звездите окъпват билките в лековита мощ, която остава най-силна до вдигането на росата сутринта на 24 юни. Този празник не е подвижен – всяка година се пада на една и съща дата.

Кой има имен ден на Еньовден?

Имен ден в деня на билките празнуват всички, които носят имената Яна, Яни, Янко, Яница, Енчо, Еница и Никита.

Какво се прави на Еньовден?

Денят се свързва с чистотата на мислите, затова е важно на този ден да не се мисли нищо лошо. Според народните вярвания на този ден слънцето се къпе във водните басейни. Водата им става изключително лековита. Това се отнася и за росата, която също придобива магични свойства на празника.

Миенето в утринната роса е ритуал, който се изпълнява за здраве. С водата се свързва още един ритуал на празника, известен още като приготвяне на така наречената „мълчана вода“. Тя има силата да прогони всичко лошо.

В деня преди празника, на залез слънце, започва нейното приготвяне. Водата се налива от извор като се спазва пълно мълчание. При извършването на този ритуал не трябва да се чува човешки глас, защото се счита, че това ще намали нейната лечебна сила.

Също така е задължително към нея да се добавят билки и откъснати цветя. От приготвената по този начин вода се отпива глътка, след което се отпива глътка и се пръска къщата. Този ритуал помага за прогонване на злите сили.

Сред ритуалите, изпълнявани на Еновден, е и почукването на дърво – вярва се, че добрите сили, живеещи в дърветата, предпазват от всяко зло. Жените се закичват с детелина от лявата страна на гърдите.

На Еньовден трябва да се откъсне невен и да се постави в спалнята за укрепване на семейния съюз.

Друг обичай е измитането на дома с метла, направена от метличина, за прогонване на злото. След това метлата и лопатката се слагат зад вратата.

Събирането на 77 билки е друг ритуал. От тях се правят амулети, които се използват за най-различни поводи и нужди – за привличане на любов, за лесно зачеване и износване на дете, както и против уроки, за късмет, за просперитет и за богатство.

Забраните

Преданията повеляват на Еньовден да не се работи, за да не се ядоса свети Еньо и да не прати градушка и гръмотевици в имота на този, който не спазва обичая.

На празника е забранено да се жъне реколтата на житни култури. Ако тя се наруши, това вещае слаба реколта. Счита се, ако жътварите разгневят свети Еньо, той ще им изпрати гръмотевици.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!