Ето по колко ни взима банкоматът при всяко теглене

Ето по колко ни взима банкоматът при всяко теглене
Поне по една дебитна карта има всеки пълнолетен българин, а 40% от тях имат и кредитна карта.

Още преди три години БНБ изброи 6.2 милиона дебитни карти и 1.2 милиона кредитни. Големият бум се случи не защото хората искаха да са модерни и да ходят без кеш в джоба, а заради нормативните изисквания заплати и пенсии (с малки изключения), стипендии и всякакви социални плащания да влизат по банкова сметка, а не да се изплащат в брой.

Повече от половината картодържатели се научиха бързо да си спестяват време и пари и да плащат директно на ПОС терминал в магазина, а не да тичат до банкомат и да плащат покупките си в брой. И има защо. Банковите такси растат и ще растат още и занапред.

Добрата новина е, че таксите за теглене кеш се увеличават с по-бавни темпове, отколкото другите банкови комисиони. За сметка на това обаче растат съпътстващите „невидими“ такси, свързани с притежаването на банкова карта, като например месечната поддръжка на сметката. Тя варира в общия случай между 2 и 3 лева за дебитни карти. И де факто банките имат опция да ги увеличават когато и с колкото си решат, след като уведомят предварително клиентите си, пише „Марица“.

Финансовият пътеводител „Моите пари“ проследи как се изменя една от най-масовите услуги – именно теглене на пари от банкомат. Справката показва, че все още съществува и безплатна услуга (при две банки и при определени условия), но масовата такса е 0.30 лева, ако се тегли от машина, инсталирана от банката, издател на картата.

Почти половината от банките обаче вече са възприели друга методика за комисионата си и тя отдавна не е фиксирана сума. Изчислява се като процент от изтеглената сума, но има зададена и долна граница, под която таксата не пада. Например между 0.1 и 0.16 процента, но минимум 0.30 лева (виж таблиците). Това означава, че колкото по-голяма сума искаме от банкомата, толкова по-скъпо ще платим.

Таксите за теглене на суми в брой от чужд банкомат винаги са били и остават да бъдат по-високи. Те започват от 1 лв. и достигат 0.20%, мин. 1.50 лв., за всяка операция, коментират от платформата. Отново половината от банките начисляват фиксирана сума, която варира от 1 лев до 1.20 лева, а другите имат закован минимум между 1.20 и 1.50 лева и удържат процент от сумата (между 0.1 и 0.2 процента).

И в двата случая прави впечатление, че по-малките банки държат по-ниски такси за тази услуга. Големите обаче вземат повече от клиентите си, нищо че имат и повече клиенти.

Изследване от миналата година пък показа, че банковата карта заема второ място (54 на сто) сред предпочитаните методи за разплащане от българите, а парите в брой продължават да държат първа позиция с 67 на сто. Това показват резултатите от международното проучване „Нагласи към методите на разплащане“, поръчано от „Ево Груп“ в партньорство с „Виза“ в страните от Централна и Източна Европа.


Картината обаче малко по малко се променя и в големите магазини все повече се плаща безкешово. Такса за клиента при ползване на ПОС терминал няма. Тя се поема от търговеца. Това е и причината някои малки магазинчета упорито да отказват да инсталират терминал.

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!