Жельо Бойчев: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ

Жельо Бойчев: Борисов да не бяга от отговорност за ЧЕЗ
Премиерът Бойко Борисов да не бяга от отговорност за сделката с ЧЕЗ. Това заяви зам.-председателят на ПГ на „БСП за България“ Жельо Бойчев пред БНР.

От думите му стана ясно, че заради министър-председателя се прави временната комисия. „Борисов не трябва да бяга от отговорност. За да се стигне до създаване на временна комисия, причина са именно действията на правителството и на министър-председателя – тази объркана, противоречива паническа позицияот момента, в който стана ясно за сделката, както и обърканите отговори“, изтъкна Бойчев.

По думите му парламентът ще се опита със създаването на Временната комисия за сделката с ЧЕЗ да изпълни функциите и отговорностите, които Конституцията дава. Бойчев акцентира, че енергетиката е стратегически отрасъл и допълни, че предстои да се анализира работата и ролята на институциите и регулаторите. Ситуацията КЕВР да има много силни правомощия, но да заявява, че няма основания за намеса била много интересна, каза Жельо Бойчев.

„В един момент, дружеството „Инерком“ може да прехвърли собствеността си на който си иска и да се окаже, че регулаторът ще научи последен за всичко това. Поставят се редица въпроси за работата на българските регулатори и те трябва да получат своите отговори. Трябва да се знае и какво е финансирането и произходът на средствата по тази сделка“, отсече Бойчев.

Поредица от арбитражи и отлив на чуждестранни инвестиции има след твърденията за толкова успешни реформи от правителството, изтъкна червеният депутат. Той обясни, че през 2004 г. водещи били европейски компании, стратегически инвеститори в сектор енергетика.

Сега такива липсвали. Правителството предизвиква несигурност в страната, смята Бойчев. И даде пример със скандалите относно директорът на Здравната каса и сделката с ЧЕЗ. Това било вина на управляващите.

„Стабилността на едно управление се гради на база на това- как то решава проблемите на хората. А не на качествата на Цветанов да осигури математическото мнозинство в парламента. Една година- скандал след скандал“, категоричен е социалистът. Припомняме, вече стана ясно от думите на шефа на КЕВР Иван Иванов, че комисията не разполага с механизми да се намеси в търговските отношения.

От интервю на Гинка Върбакова също се разбра, че сделката за активите на ЧЕЗ може и да не минава за одобрение от Комисията за енергийно и водно регулиране (КЕВР). Това беше потвърдено от шефа на Комисията Иван Иванов.

Развитие по сделката и дали държавата ще може отново да се включи в дружеството се очаква да има в края на месеца, след като миналата седмица Гинка Върбакова беше на разговори с ЧЕЗ в Прага. От българското дружество „Инерком“ съобщиха, че процедурите по вече сключения с „Инерком“ договор продължават. Вчера парламентът по искане на БСП създаде временна анкетна комисия за сделката с ЧЕЗ, която премиерът Бойко Борисов адмирира.

Създаването на такава комисия дойде като отговор на настояването на президента Румен Радев за още яснота по сделката и намерението му да свика Консултативен съвет по национална сигурност за енергетиката.

Междувременно от БСП стартираха обявената преди това подписка за спиране на сделката, въпреки че покрай скандалът със самата продажба на дружеството, се разрази още един със спекулации кой осъществява ПР на „Инерком България“ и дали това не съпругата на бившия лидер на БСП и настоящ евродепутат Сергей Станишев, Моника Станишева.

Припомняме, на 22 февруари 2018 г. стана ясно, че чешката ЧЕЗ е одобрила сделката за продажба на активите в България и купувача „Инерком Груп“. Последва скандал, който предизвика министърът на енергетиката Теменужка Петкова да подаде оставка, защото познава собственикът на фирмата Гинка Върбакова.

Скандалът прехвърли границите на страната към Чехия. Премиерът се ангажира със случая и на среща с купувача на ЧЕЗ Гинка Върбакова в Министерски съвет Борисов е заявил желанието да има пълен контрол над сделката. На брифинг след срещата Върбакова, обясни, че е склонна да допусне държавата в сделката за ЧЕЗ. Министърът на финансите Владислав Горнаов също заяви готовността на държавата да участва в сделката за ЧЕЗ, въпреки че преди това отрече да се разглежда този въпрос.

От БСП още в началото поискаха държавата да си върне контрола в енергетиката. Според социалистите зад Гинка Върбакова стои фигурата на правителството и поискаха намеса на контролните органи. Едновременно с това скандалът достигна и в Чехия, като изданието Lidové noviny започна собствено разследване. То излезе с информацията, че две банки са обещали финансиране на сделката, въпреки че според предишна публикация половината от сделката се финансира от офшорки. На извънредното заседание на комисиите в Народното събрание от ББР отрекоха информацията, която се появи, че банката възнамерява да финансира сделката. Лично премиерът на Чехия Бабиш се е ангажирал пред Борисов да предаде документите от проверката на ЧЕЗ.

Самият чешки премиер обаче коментира пред родното издание, че е шокиран от случващото се. Води се и спор дали от ЧЕЗ е имало предложения, отправени към българско правителство, за изкупуване на дялове.


Томислав Дончев категорично отречетакова предложение да е било отправяно към някое от трите правителства на Бойко Борисов, както твърди пред чешкия вестник „Лидове новини“ Томаш Плескач, управляващ задграничните активности на ЧЕЗ. / blitz.bg

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!