Задава ли се нов стоков суперцикъл?

Задава ли се нов стоков супер цикъл? Този въпрос напоследък все по-често си задават банкови анализатори и пазарни наблюдатели, заради повишаващите се цени на суровините, и дали възраждащото се търсене на суровини и недостатъчното предлагане ще продължи. Суперцикълът на стоките, обаче, е различен, анализира агенция Bloomberg.

В обичайния бизнес цикъл търсенето тласка цените нагоре, а предлагането се увеличава, за да се опита да задоволи потреблението, изпращайки цените отново надолу. В един суперцикъл предлагането е толкова неадекватно спрямо ръста на търсенето, че цените се повишават с години, дори десетилетие или повече.

Преди да разгледаме текущия възможен суперцикъл, трябва да хвърлим кратък поглед назад към последните два такива. През 70-те години нарастващите цени на петрола създават бум, който продължава и в началото на 80-те години. В началото на 2000-та година търсенето от Китай на мед, стомана, алуминий и въглища цените им високи до 2014 г., като скокът се дължи на рекордно високите цени на петрола през 2008 г.

Двата компонента на потенциалния суперцикъл – нефт и газ, заедно с металите – са от значение за перспективите за декарбонизация. Те също така са все по-свързани помежду си.

Първо за нефта и газа. Един показател в полза на потенциален суперцикъл е много ниската инвестиция в проучванията за добив на нефт и газ. Тъй като цените паднаха от над 100 долара за барел през 2014 г., капиталовите разходи също се понижиха. В реално изражение в долари капиталовложенията при петрола и природния газ са на приблизително същото ниво като преди 15 години, когато търсенето на петрол е било с 10% по-ниско в сравнение с края на 2020 г. и с повече от 15% по-ниско от преди пандемията.

Две неща биха могли да противодействат на това. Първото: Ако цените на петрола и газа растат последователно и възвръщаемостта на капитала се увеличи, инвеститорите може да потърсят повече инвестиции.

Второ: Резервният производствен капацитет в Организацията на страните-износителки на петрол нарасна по време на пандемията до над 10 милиона барела на ден и остава далеч по-висок от който и да е момент през настоящия век. Този свободен капацитет може да бъде клапан за освобождаване на високите цени, както и възраждането на производството на шистов добив в САЩ, ако цените са достатъчно високи, за да подкрепят нови инвестиции (и ако капиталовите пазари са готови да ги финансират).

3e-news.net


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!