Западът подтиква към сближаване Пекин и Москва, но връзката им ще бъде нетрайна

Русия и Китай се разбраха как трябва да бъде управляван светът, пише руският в. „Комерсант“ в материал за приключилата среща на външните министри Сергей Лавров и Ван И в китайския град Гуейлин, предаде БТА.

В програмно изявление за „глобалното управление в съвременните условия“ министрите обясниха какво трябва да е справедливото световно устройство според Москва и Пекин. Ето един от основните тезиси: никой не бива да се меси в работите на други държави под предлог, че насърчава демокрацията, защото единен модел на демокрация няма, посочва изданието.

Визитата на Лавров в Китай показа колко са се сближили двете страни, докато се влошават отношенията им със Запада. След като президентът на САЩ Джо Байдън каза, че смята своя руски колега Владимир Путин за „убиец“, а държавният секретар Антъни Блинкън смъмри в Аляска високопоставена китайска делегация за нарушения на човешките права в страната й, посещението на руския министър в Китай бе просто обречено на успех, добавя „Комерсант“. И цитира самия Лавров: „Докато на западния фронт при нас няма нищо ново (тоест нещата вървят зле – бел. на вестника), на Изток имаме според мен много интензивен дневен ред, който с всяка година става все по-богат“.

Въпреки всички различия между Русия и Китай – в националната им мощ, политическата култура, идеологията, ценностите и международното влияние, едно ги обединява: нежеланието да играят ролята на „по-малък брат“ на Вашингтон според натрапваните им представи каква трябва да е вътрешната и външната им политика. И двете държави категорично не приемат ултимативната форма на предявяваните им претенции, изключваща възможността да се търси компромис, пише авторът на коментар в „Известия“.

„В сферата на човешките права Русия плава в една лодка с Китай“, докато „Западът тласка Пекин и Москва към сплотяване“, констатира „Независимая газета“, напомняйки, че „ескалира натискът върху КНР от страна на ЕС, САЩ и съюзниците им, обвинили страната в масови репресии срещу уйгурите“ в Синцзян.

Приемането на репресивни закони в Русия и одобреното в Китай законодателство, предвиждащо затвор за участниците в мирни протести в Хонконг, показват, че и Москва, и Пекин гледат сериозно на заплахата от цветни революции. Колкото до човешките права, Русия и Китай ги интерпретират различно от Запада, отбелязва всекидневникът.

„Ето как стана така, че Русия се озова в една категория със страни като Китай или Иран„, коментира политологът Александър Лукин. Репутация, незавидна за Русия, но федерацията става все по-зависима от Китай и няма как да я подобри, заключава „Независимая газета“.

Китай вече има военна база в африканската страна Джибути, защо да не се сдобие с такава и на руския полуостров Чукотка, пита се редакцията на вестника в коментар.

Като ответна мярка на западните икономически санкции Сергей Лавров призова по време на визитата за отказ на Русия от използването на щатския долар и международните платежни системи, контролирани от Запада. Това обаче може да е пагубно за руската икономика, посочва „Московский комсомолец“.

Преминаването към национални валути ще доведе до рязък спад във външната търговия на Русия – тя ще се срине и само няколко страни ще останат партньори на Москва. Ще намалеят доходите от износ на горива, формирани по принцип в долари и евро, рязко ще спадне и рублата. Китай твърдо регулира курса на юана, може изведнъж да го свали – затова хората в Русия не бива да държат спестеното за черни дни в китайска валута. Радикалните стъпки, предлагани от руски политици, биха донесли повече минуси, отколкото предимства, коментира икономистът Игор Николаев.

След Китай Лавров замина на посещение в Южна Корея – няма смисъл да кани тази страна за политически съюзник, но тя е сериозен икономически партньор на Русия в азиатското пространство. Това изглежда е знак, че Москва окончателно завива на Изток, вече не само в политически, но и в икономически план. Дали обаче руската икономика е готова за това? Ще скъса ли тя стопанските връзки със Запада? Изобщо очаква ли Азия руския бизнес или се интересува само от руските суровини, пита се „Свободная преса“.

Реалната политика на Москва в Азия трябва да се насочи към създаване на руски транснационални корпорации с инвестиции от чужбина, смята Виталий Манкевич, президент на Руско-Азиатския съюз на индустриалците и предприемачите.

Бизнесът с Европа няма да бъде спрян – докато руският газ е по-евтин от американския, европейците ще го купуват. Проблемът е, че освен суровини, метали и селскостопанска продукция Русия няма особено какво да предложи нито на Европа, нито на Китай. Затова Москва трябва да обхване с транснационални корпорации не само КНР, но също така Виетнам, Индонезия, Филипините и Индия. Тези страни засега изостават по икономическо и научно развитие от Китай и от Русия, тъй че федерацията може да увеличи мащаба на своята продукция и технологии, ако инжектира в региона чуждестранни инвестиции. Както направиха преди време „Пепси“, „Кока кола“, „Нестле“, „Марс“, „Проктър енд Гембъл“, които покориха Азия, обяснява руският бизнесмен.

На пресконференция след срещите си в Китай руският външен министър взриви информационна бомба – обвини ЕС, че сам руши отношенията си с Русия, изтъква агенция РЕГНУМ.

Лавров подчерта, че Русия няма отношения с брюкселските европейски власти, а само с отделни европейски страни, които се противят на този диктат и се мъчат да запазят връзките си с Москва, защото го изискват националните им интереси. Затова руската външна политика закономерно завива на Изток, към народен Китай, с който Русия споделя обща визия за регионалните и световните проблеми и перспективи. А имаме и обща съдба в днешния сложен свят, добавя РЕГНУМ.

Русия е в безизходица. Останала сама, с недостиг на ресурси и без съюзници, федерацията трудно може да противостои срещу САЩ и ЕС, а отгоре на това постоянно ги провокира за нови конфликти, се казва в анализ на агенция РОСБАЛТ.

Същевременно виждаме в тила на Русия Китай като такъв съюзник, който би предпочел положението на хегемон. Подобни геополитически схеми просто няма как да останат дълго време стабилни. И Кремъл ще трябва скоро да го осъзнае – въпросът е само колко болезнено ще е това, предупреждава РОСБАЛТ. 


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!