Започва ремонт на първите 7 коловоза на Централната гара в София

От 29 април започва ремонт на първите 7 от общо 14 коловоза на Централната жп гара в София, като строителството ще бъде изпълнено на 5 етапа. 

Още по темата

Създадена е организация за обслужване на пътниците във връзка с изпълнението на проекта за развитие на железопътен възел София, в участъка София – Волуяк, каза на пресконференция транспортният министър в оставка Росен Желязков.

„Ще изградим нова контактна мрежа и осигурителната техника, ремонтът ще приключи до година и половина“, добави той. Дейностите са част от изпълнението на проекта за развитие на трасето София- Волуяк.

По време на ремонта няма да се използват от първи до седми коловоз. Движението ще се осъществява от 8-и до 14-и коловоз, като ще бъде създадена организация за транзитно преминаване на влаковете. По този начин ще се намали времето за композиране и престой на влаковите състави в гарата.

От 560 влака на ден, които се движат в цялата страна, 170 композиции преминават през Централна гара София (85 тръгващи и 85 пристигащи). Това е около 30% от всички влакове. Допълнително през гарата преминават още 30 служебни влака, предназначени за композиране на състави.

За по-гъвкаво осигуряване на движението, ще бъдат променени разписанията с до 10 минути на около 20 регионални влака.

Развитието на железопътен възел София се съфинансира чрез Механизма за свързване на Европа. То включва два основни договора: „Проектиране и строителство за модернизация на коловозно развитие на Централна гара София и жп участък Централна гара София – Волуяк“ и „Проектиране и строителство на системи за сигнализация и телекомуникации и Европейска система за управление на влаковете“.

Модернизацията на железопътната инфраструктура в жп възел София ще доведе до подобряване на безопасността на железопътната мрежа чрез инсталиране на нови интелигентни системи като Европейската система за управление на железопътното движение, сигнализация и GSM-R комуникации. Ще бъде увеличен капацитетът и скоростта на линията, а жп транспортът ще се превърне в конкурентен на автомобилния.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!