Затварят емблематичния за Москва „Елисеевски“ магазин

Емблематичен магазин за хранителни стоки в центъра на Москва е напът да затвори врати след над 100 години история заради юридически проблеми и спада в туризма, предизвикан от пандемията, предаде Ройтерс.

Британските магазини Debenhams влизат в процедура по ликвидация

Открит в началото на 20 век, магазинът „Елисеевски“ е известен с великолепния си интериор в стил необарок и многообразието от гурме храни и сувенири, допълва БТА.

Рафтовете му, обикновено пълни с пресни плодове, алкохолни напитки и традиционни руски украшения, са зловещо празни през последните дни, след като бе съобщено, че магазинът ще затвори през април.

„Това не беше просто място, където да се отбиеш и да купиш някаква храна“, разказа пред Ройтерс московчанката Елена Бахтина, докато пазарува в „Елисеевски“.

„Той бе символ на града. Свикнала съм да идвам тук и да се възхищавам на интериора. Жалко е, че вече няма да го има“, допълни тя.

Разположен на „Тверская“ – оживена улица, която пресича центъра на руската столица, магазинът обикновено посрещаше поток от туристи. Броят им обаче значително намаля заради пандемията.

През съветската ера магазинът беше известен като „Гастроном Номер 1“ и в него се продаваше богата селекция от стоки въпреки недостига на хранителни продукти.

Александър Каншин от Търговско-промишлената палата каза пред местна телевизия, че редица проблеми са довели до затварянето на магазина, включително юридически, както и промяната в поведението на потребителите. Те вече предпочитат да посещават магазините на големите хранителни вериги в жилищните квартали.

Общинските власти съобщиха, че следващият наемател на сградата ще бъде задължен да запази пищния интериор на „Елисеевски“ като архитектурен паметник.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!