Захарова обвини НАТО за отказа на Полша да покани Русия на годишнината от Втората световна война

НАТО стои зад решението на Полша да не кани Русия на събитията във Варшава, отбелязващи годишнината от избухването на Втората световна война. Това заяви говорителят на Министерството на външните работи на Руската федерация Мария Захарова, предават РИА Новости и Агенция „Фокус“.

„Там имаше класическа кампания. Абсолютно съм сигурна в това, защото разполагам със съответните данни, според предварително разработената учебна програма на НАТО. Всичко това бе информационна кампания и имаше абсолютно грозно, много опасно пречупване във Варшава“, подчерта Захарова, говорейки в рамките на Източния икономически форум във Владивосток.

Тя нарече събитията във Варшава „колосален фарс, който надхвърля границите на допустимото“.

„Събитията във Варшава бяха обявени за посветени на началото на Втората световна война, а доведоха до класическа кампания за пренаписване на историята и дезинформация. И средствата за масова информация не можеха да направят нищо в общия контекст“, каза Захарова.

Събитията по случай 80-годишнината от избухването на Втората световна война се състояха в Полша на 1 септември. Руската делегация не беше поканена да участва в тях.

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че всички мемориални събития във всяка страна по света, посветени на годишнините от Втората световна и Великата отечествена война, не може да се считат за завършени без участието на Русия. Говорителят на външното министерство в Москва Мария Захарова на свой ред нарече събитията в Полша най-ясният пример за пренаписване на историята.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!