За най-смелите! В Кирково ще се проведе IV Фестивал на лютата чушка

Общинската администрация Кирково организира конкурс за „Най-много изядени лютиви чушки“. Това е четвъртият фестивал в чест на пикантния зеленчук. Той ще се проведе на 14 септември 2019 г. Начало на конкурса 14.00 часа – на площада в центъра Кирково. Необходимо е участниците да се запишат предварително на тел. – 03679 39 – 71, срокът е до 9 септември 2019 г. Това съобщиха от община Кирково.

Наградите за най-много изядени люти чушки ще връчи кметът на Кирково Шинаси Сюлейман. За първо място наградата е 150 лв., 100 лв. за второ място и за трето място 50 лв. 

За четвърти път в Кирково ще се проведе Фестивал на чушката‘ 2019. Това каза Риза Местан, секретар на Община Кирково, предаде Радио Фокус.

„Сред обществото така се знае – правим конкурс за „ Най-много изядени люти чушки” и конкурс за приготвяне на лютеница „Царица Лютеница“.

От 2016-та година се провежда фестивалът, като миналата 2018 година в състезанието за най-много изядени лютиви чушки победител е Фердун Абдурахман от село Кърчевско, който е изял за 3 минути 40 лютиви чушки, а най-добрата лютеница е била на Севда Заимова от село Дрангово, припомни секретарят на общината.

На 14 септември в събота, в центъра на село Кирково ще състои състезанието с лютиви чушки за най-смелите, и ще се дегустират лютениците на местните майсторки на „Царица Лютеница“. Всеки участник може да се представи с различни видове домашно приготвена лютеница, която ще се оценява по четири критерия: цвят, вкус, мирис и плътност.

Комисия ще дегустира кулинарните шедьоври и ще оценява. Най – добрите майстори на лютеница, ще се окичат с приза „Царица на лютеницата“, връчени от кмета на община Кирково – Шинаси Сюлейман.

Ще има още много музика, песни и танци, представени от самодейците от местните училища и читалища. 


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!