БългарскиEnglishFrançaisDeutschΕλληνικάРусский

За риск от фалити предупреди директорът на Топлофикация Бургас

За риск от фалити предупреди директорът на Топлофикация Бургас.

Още по темата

„Не мисля, че ще издържим дълго, ако не получим компенсации от държавата, които да намалят влиянието на нарастващите цени на природния газ върху разходите ни! Рискът от фалити при газовите топлофикации е огромен! Браншът е в протесна готовност„, каза изпълнителният директор на Топлофикация Бургас инж. Христин Илиев.

Недовзетият приход за Топлофикация Бургас, който все още не е върнат официално на топлофикациите заедно с трупащия се в момента нов поради повишаващите се цени на природния газ, скоро ще достигне над 10 000 000 лева.

ТЕЦ-Перник: Да се помисли и за въглищните централи, които ползват газ за спомагателно гориво

Директорът обясни, че държавните компенсации, които са получавали всички потребители на природен газ до месец май донякъде са намалили негативния ефект от огромното покачване на цената на природния газ. Той посочи, че цялата регулаторна рамка не е актуална. По думите му продължаващото увеличение на цените на основното гориво и липсата на компенсации през юни и юли се превръщат в огромен проблем и поставят в риск отоплителния сезон в много градове.

„Юли 2021 година цената на природния газ беше 50 лева, година по-късно е 186 лева и дори се говори за 55% увеличение от август! Всеки месец разходите ни стават все по-големи. Възможно е скоро да изпаднем в невъзможност да плащаме на доставчиците на природен газ. Фалитите в сектора ще са масови, ако държавата не приеме компенсационен механизъм. Абсурдно е държавата да не предложи мерки, с които да компенсира адекватно всички потребители на природен газ! Надявам се институциите, колкото и да са заети, да намерят време и да утвърдят компенсации за високите цени на синьото гориво, който да важат за всички потребители“, каза инж. Христин Илиев.

По думите му, ако действително има фалити на газови топлофикации, клиентите, които използват услугите им, масово ще преминат към климатици и бойлери, което ще предизвика пореден проблем.

„Ако 26 000 домакинства в Бургас преминат в бързи срокове на отопление с електричество и подсигуряване на топла вода с електричество, със сигурност електропреносната мрежа ще откаже! Освен без парно, хората ще останат и без ток. По-лошото е, че ако държавата не вземе бързо мерки, същото ще се случи и във Велико Търново, Враца, Плевен и други български градове. Съществува реален риск освен без отопление, да останем и без електрическа енергия. Проблемът е много сериозен“, каза инж. Христин Илиев.

За проблема сигнализираха и от Асоциация на топлофикационните дружества в България. От сдружението са изпратили писмо до ресорните ведомства, с които ги запознават с проблема и представят възможните рискове.Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!