Здравният министър: Поръчали сме ваксини за две Българии, надеждата е в мерките

„Осигурили сме достатъчно ваксини за две Българии. Кога ще почнат да идват – не зависи от нас. Организацията е такава, че когато дойдат, веднага правим така, че да стигнат до ваксинационните центрове и до личните лекари. Ваксината е надеждата за справянето с вируса“. Това заяви в студиото на „Неделята на NOVA“ здравният министър проф. Костадин Ангелов.

По думите му, надеждата през дните на по-строги противоепидемични мерки е, че хората ще разберат техния смисъл.

„Думата „локдаун“ е нещо, което се случва в други държави. В България няма затваряне на всичко, няма вечерен час. Опитваме се даваме глътка въздух на хората. Целият свят е изправен пред тази криза. Не мога да предскажа какво ще се случи след тези 10 дни и дали ще има нужда от продължаване на мерките“, каза министърът.

Проф. Ангелов бе категоричен, че никога не си е позволявал да казва нещо различно от истината.

„Живеем в една безпрецедентна криза, която става веднъж на 100 години. Няма по-силно оръжие от истината тогава, когато искаме да бъдем победители. По отношение на това дали тези 10 дни ще бъдат достатъчни или не, предлагам на всички учени, математици, политици, биолози малко смирение. Нека се научим на изкуството на малките крачки. Нека да мислим за всеки ден, за всяка една сложена маска, за всяко едно неотиване на публично събиране. Нека да мислим всеки един от нас какво трябва да направи, за да се случи това, което целим“, призова той.

По думите му мерките не се влияят от предстоящия вот.

„Изборите са нещо, което идва и си отива. Аз съм един от хората, които винаги искат да казват изключително точно нещата. Аз съм хирург, свикнал съм на прецизност и точност в действията си. Не мога да вляза в операция, в която нямам ясен план. Единственото нещо, което можем да направим, е да се изправим пред вируса. За каква политика става въпрос, когато болниците започват да се пълнят, когато казват, че се заразяват малки деца. Здравето на хората политика ли е? Защо говорим за нея?“, каза Ангелов. И заяви, че изборите няма да бъдат отложени. „Те ще се проведат безопасно. Нека хората да гласуват“, поясни здравният министър.

Той коментира и въпроса опасна ли е ваксината на „АстраЗенека“.

Хората са уплашени. Не знам от къде се поражда този страх. Няма никакви данни за неблагоприятни събития, свързани с оксфордската ваксина. Това е заключението на Европейската агенция по лекарствата„, заяви проф. Ангелов.

Относно новината, че България е готова да започне производство на ваксини, той обясни следното: „На ниво ЕС върви една комуникация за създаване на така наречената програма „HERA инкубатор“. Идеята е да се обединят производствените мощности на всички страни, за да могат да произвеждат ваксини, регистрирани на територията на ЕС. България ще подаде заявка за участие“.

Здравният министър коментира и новината, че проф. Андрей Чорбанов, който отказа да се ваксинира, е в болница с коронавирус.

„Съжалявам за проф. Чорбанов. Надявам се да се оправи, много е тежко заболяването. То става винаги истина, когато ни настигне“, каза министърът на здравеопазването.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!