Зеленски: Предишната власт се опита да попречи на разговора ми с Путин

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че външното министерство на страната, сформирано при управлението на предишния президент Петро Порошенко, се е опитало да попречи на разговора му с руския президент Владимир Путин за съдбата на задържаните в Русия украински моряци, предаде БТА, цитирайки ТАСС.

„Имаше напрегната атмосфера в медиите, особено във външното министерство: те никак не искаха да допуснат разговор с руския президент“, каза снощи Зеленски в интервю за украинската телевизия „1+1“. Интервюто беше излъчено снощи, но е записано по-рано. „За тях този въпрос е политически, за мен – човешки“, добави президентът. Той е решил да проведе краткия си разговор с Путин заради многократните молби на близки на задържаните моряци да помогне за връщането им в родината. В резултат на разговора двамата лидери са успели да решат „по какъв начин и в какъв срок да върнат момчетата“, каза Зеленски.

Вторият разговор между президентите на Русия и Украйна е засягал конфликта в Донбас. Тогава двамата държавни глави са решили да се срещнат лично, използвайки „нормандския формат“, включващ и представители на Франция и Германия.

Украйна е готова да говори със САЩ за бизнеса и за международните отношения, включително за ситуацията в Донбас, но ще бъде независима и няма да „стои с протегната ръка“ пред Америка, заяви Зеленски. Вашингтон е стратегически партньор, от който зависи много, но Киев трябва да отстоява своите интереси, подчерта украинският президент.

Необходимо е да се изработи законопроект за защита на малцинствата в Украйна, който да защитава правата им, включително по отношение на език и вероизповедание, подчерта Зеленски. Той каза това в отговор на въпрос дали ще бъде преразгледан приетия от предишния парламент закон за украинския език. Въпросът е много сложен и каквото и да е решението, то ще засегне президента и парламента, добави той.

Новото правителство на премиера Олексий Хончарук ще бъде уволнено, ако не успее да намери модел за намаляване на цените на комуналните услуги, увери Зеленски, но изрази надежда, че новият кабинет ще направи всичко възможно да реши този проблем. Въпросът не е каква е цената, а какъв процент е тя от това, което получават хората – от пенсиите или заплатите. Ако се стигне до увеличаване на цените, трябва да се увеличат и пенсиите, заплатите, субсидиите, убеден е Зеленски. В интервюто той каза, че сам ръководи социалните си мрежи и отговаря лично на всички коментари.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!