Ивайло Калфин: Чувам неприемливи изказвания от Русия, на това трябва да се реагира!

„Скандалът с изложбата на руското посолство в София можеше да не се състои. Не разбирам острата реакция на Министерството на външните работи“.

Това заяви пред БНР бившият вицепремиер и министър на външните работи Ивайло Калфин.

Според него в декларацията на МВнР се говори не за освобождението от нацизма, което според него е факт, а какво се е случило след 1945-а година. „Може би има доза вярно и в едната, и в другата теза, но те са на различни плоскости“, уточни той и добави: „Безспорно е, че е имало нацизъм в Европа и ролята на Съветската армия за неговото ликвидиране, но си е наш проблем какво се е случило в България след 1945-а година.

В предаването „12+4“ по програма „Хоризонт“ по БНР Калфин коментира, че тази декларация е създала проблем, какъвто не би трябвало да има. „Може би от руска страна е провокация, че се открива на 9-и септември тази изложба, ако някой може да го приеме като провокация“, добави Калфин.

Според него този скандал би трябвало да се приключи и да не се намесват нито президентът Румен Радев, нито правителството на Бойко Борисов и то да се разграничи от декларацията на външното министерство.

По думите му се чуват изключително неприемливи изказвания от висши представители на властта в Русия, дори за намаляване на чартърните полети до България: „Ето на това поведение страната ни трябва да реагира“, категоричен беше той и уточни: „Много ясно и на високо равнище трябва да се каже, че България не приема подобен вид отношение“.

Бившият министър на външните работи заяви, че не винаги се отговаря адекватно на различни провокации, идващи от Русия:

„Адекватен отговор означава страната да има цялостна визия и политика и тя да се говори от най-високо до най-ниско равнище. Ние сме много остри в този случай, а сме доста мълчаливи при други случаи“.

Калфин припомни, че много често има прояви на високомерие от страна на Русия към България.


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!