Изборите в Германия може да раздробят коалицията на Ангела Меркел

Изборите в двете федерални провинции на Германия, Саксония и Брандебург, може да предизвикват възход на крайнодесните партии и да увеличат натиска върху коалицията на канцлера Ангела Меркел, съобщава Reuters, цитирана от „Фокус“.

И двете партии, част от коалицията на Меркел, Християндемократическата партия и Социалдемократите вероятно ще загубят част от подкрепата си в полза на крайнодясната „Алтернатива за Германия“ (АзГ) в Брандебург и Саксония, според предварителните проучвания.
АзГ използва гнева на избирателите заради бежанците и планираното затваряне на въглищни мини в двата региона . Освен това дясната партия се представя за наследник на демонстрантите, довели до падането на Берлинската стена преди три десетилетия.
В Брандебург социалдемократите и АзГ се очаква да получат сходен брой гласове, но победа за крайнодясната партия би дала повече гласност на членовете на първите, които искат да преминат в опозиция и да се отделят от управляващата коалиция.
Все пак според последните проучвания те ще получат около 22% от вота в Брандебург, малко повече от АзГ. 


Източник: Епицентър

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!