Изненада: Радев отказа да участва в срещата на НАТО във Вашингтон, не харесва позицията на България

Изненада: Радев отказа да участва в срещата на НАТО във Вашингтон, не харесва позицията на България

Президентът Румен Радев изненадващо отказа да оглави делегацията за срещата на върха на НАТО във Вашингтон, за което се бореше седмици наред.

Той направи това със специално съобщение на прессекретариата си. От него стана ясно, че не е съгласен с част от позициите, които са приети от Министерски съвет и които той, ако отиде, трябва да защитава.

„Вчера, 26 юни 2024 г., Министерският съвет одобри рамковите позиции на Република България за срещата на върха на НАТО, която ще се състои на 9-11 юли във Вашингтон. Със същото решение се предлага на президента Румен Радев да ръководи българската делегация, да изложи приетите рамкови позиции и на тяхна основа „да одобрява и/или утвърждава“ представените на срещата документи. В състава на делегацията е включен и министър-председателят и министър на външните работи Димитър Главчев“, пише в позицията.

След това Радев се хвали колко е работил за армията. „Държавният глава и върховен главнокомандващ винаги е настоявал и работил за модернизацията на Въоръжените сили, за повишаване на националния отбранителен капацитет, за засилване на приноса на България в укрепването на възпиращия и отбранителен потенциал на източния фланг на НАТО“, се добавя в съобщението.

От него става ясно, че още „от първия ден на войната в Украйна държавният глава остро осъжда руската агресия“. Нещо, което рязко контрастира с първите му позиции след нахлуването на Русия, което се определяше като конфликт.

„На националните и международни форуми президентът Радев винаги е поддържал всички елементи на колективния подход за гарантиране на сигурността, за повишаване на отбранителните способности, прилагането на регионалните планове на Алианса и увеличаване на средствата за отбрана“, пише още президентът и добавя:  „В същото време държавният глава не приема някои положения от приетите от Министерския съвет рамкови позиции, отнасящи се до ангажименти, които страната ни поема относно войната в Украйна“.

Във връзка с това президентът Румен Радев не приема предложението на Министерския съвет да ръководи българската делегация и да участва в срещата на държавните и правителствени ръководители във Вашингтон.

Президентът не посочва с кои точно позиции на правителството не е съгласен. Но той отдавна защитава позициите на  руския президент Владимир Путин по отношение на Украйна. „Въпросът вече не е в предоставянето на оръжия за Украйна, защото с повече или по-малко оръжия, ние отиваме към сходно развитие на нещата. Въпросът вече е за липсата на хора на бойното поле“, заяви президентът Румен Радев, цитиран от БГНЕС.  Подобни тези за липса на хора се разпространяват главно в руски пропагандни сайтове.

Радев коментира решението на министерството на отбраната да предостави оръжия “с отпаднала необходимост на Украйна”. Президентът подчерта, че това е война, която се води с много хора. “Липсата на хора като количество, като подготовка, и най-вече като мотивация, – медиите ясно отразяват какво се случва по улиците на Украйна. Няма как хора, които се ловят по улиците и насила се откарват на фронта, да постигат някакви успехи в тази наистина грозна и кървава война”, смята Радев. Всъщност случаите на насилствена мобилизация са единици и клиповете се разпространяват основно от руски медии. Президентът не коментира и силовите начини, по които Русия набира хора за фронта.

Според Радев е крайно време, а то било изтекло, е да се започнат преговори за прекратяване на бойните действия и да се търсят условия за мир съгласно Устава на ООН. Той нито веднъж досега не призова Русия да се изтегли от Украйна, което е най-бързият начин войната да приключи.

Главчев: Нямам представа какво е смутило и уплашило президента

„Водени от това, че става въпрос за държавния глава, за върховния главнокомандващ и натовски генерал, казах, че най-нормално е ръководител на делегацията да бъде президентът Радев. Нямам представа какво го е смутило, уплашило и притеснило. Позицията на Министерския съвет е рутинна – винаги през годините е правено по този начин – да има синхронизирана позиция между министерствата на отбраната и на външните работи, утвърдена с решение на правителството. Какви са причините да се притесни президентът Радев, нямам понятие, трябва да го питате“, заяви служебният премиер Димитър Главчев.

Той поясни, че позицията на България, която ще бъде представена на срещата, е съобразена с всички решения на Народното събрание и добави: „Гарантирам, че няма да излезем от решенията на Народното събрание“

МО: Няма накърняване на националния интерес, това е лично мнение на Радев

„Позицията на страната ни е синхронизирана с тази на Алианса. Предложението към президента е направено в качеството му на върховен главнокомандващ и държавен глава. Решението да участва или не, както и да изразява отношение, позиция, мнение по така направените предложения си е лично негово качество и мнение – коментира зам.-министърът на отбраната Радостин Илиев. – Министерството на отбраната изразява становище, че приетото решение вчера с позиции за такава предстояща среща на върха, е регулярна, официална, утвърдена процедура през последните години за приемане на мандат в защита на националния интерес и участие по въпросите от дневния ред на такъв тип високо ниво мероприятие. В нея няма накърняване на националния интерес, няма нищо, което да застрашава националната сигурност. Подкрепата за Украйна е изцяло в съответствие с решенията на Народното събрание, е непоколебима и ще бъде оказвана, докато е необходима“

„Сега“ припомня:

Всъщност това е втори случай, в който Радев не смее да се яви на среща на НАТО. Той отсъства знаково от срещата на Парламентарната Асамблея на НАТО в София, но използва паралелното си пребиваване в Швейцария, за да разкритикува Алианса и позицията му в подкрепа на Украйна във войната й с Русия.

„Всички държави-членки на НАТО по един или друг начин са въвлечени във войната в Украйна – чрез предоставяне на разузнавателна информация, целеуказване, оръжия, муниции, подготовка и вече има европейски лидери, които открито говорят за това присъствие“,  коментира от Берн тогава президентът Румен Радев, цитиран от БНТ. Той отново се върна към въпрос, който изобщо не стои на дневен ред – за изпращане на български военни в Украйна.  „Няма значение дали нашето Народно събрание ще вземе решение (за изпращане на военни – бел. ред.), ако друга държава провокира пряк сблъсък с Русия. Ние нали сме член на НАТО, нали има чл. 5? Това няма какво да го обсъждаме“, заяви Радев.

„Като политици сме длъжни да предвидим и най-лошия сценарий и да работим така, че този лош сценарий да не се реализира, а не да спомагаме наистина той да се осъществи. Ако погледнете историята на редица конфликти, то така се започва – оръжие, муниции, разузнавателна информация, премиери на място. Не искам да плаша никого, но пак призовавам за разум, ако нещо не е ясно, политиците, които вземат решение, могат да се допитат все пак до експерти“, обяви по онова време президентът.

По негови думи тук въпросът бил вече не само чисто политически. „Хора, които през живота си са стискали само детско пистолетче, а не нещо друго, но вземат решения. Така че ако някой е много напорист в тези свои решения, аз призовавам всички наши народни представители и хора с власт, които вземат решения за изпращане на оръжия, за ескалация, нека да преминат поне един месец интензивна военна подготовка и да подпишат декларация, че ако се наложи, те ще воюват за България“, коментира държавният глава.

„Нали си давате сметка, че има хора, които без да им мигне окото вземат решения, които могат да доведат до риск за живота на други хора, но те няма да подложат своя собствен живот под риск. И ако се случи така, както каза един бивш министър на финансите – като дойде врагът, ние ще дадем отпор, ами, аз не съм сигурен дали ще дават отпор, ние ще ги търсим някъде неизвестно къде тези хора. Така че нека по-внимателно, да си намалят малко ентусиазма и да мислят повече“, призова Радев.

Президентът отрече тогава да е избягвал среща с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг, който в момента беше  на посещение в София. Визитите му в Унгария и Швейцария били съгласувани много преди да стане ясно, че Парламентарната асамблея на НАТО ще заседава в София. Тогава той обяви, че се надява да продължи конструктивните си разговори със Столтенберг на предстоящата среща на върха на НАТО във Вашингтон. Очевидно обаче и там двамата няма да се видят.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!