„Изправи се! Мутри вън!“ започва преговори с „Има такъв народ“ и ДБ за кабинет на малцинството

Коалиция „Изправи се! Мутри вън!“ започва още днес преговори с „Има такъв народ“ и „Демократична България“ за състасвяне на правителство на малцинството в рамките на 45-ото Народно събрание с мандата на партията на Слави Трифонов. Това обяви Николай Хаджигенов в студиото на БНТ.

„Слави прави правителство на малцинството, всички ние го подкрепяме. Това е очевиден сценарий. Всичко останало изисква твърде големи компромиси. Ако от „Има такъв народ“ решат да го направят, ние ще ги подкрепим по всевъзможен начин, защото това е правилното в момента“, каза Николай Хаджигенов.

На въпрос кога ще започнат преговорите с другите партии, той първоначално отговори само от първо лице с „доколкото зависи от мен, още днес“, но веднага след това конкретизира: „Ще започнем днес. Вчера правихме анализи и готвим приключването на резултатите от изборите. Свършваме и започваме да звъним телефоните“.

Попитан с кого, Хаджигенов отвърна: „Очевидно с победителя – партията на Слави. Веднага след това започваме разговори с „Демократична България“.

Съпредседателят на „Изправи се! Мутри вън!“ обясни и защо държи да бъде съставен кабет и да не се стига до предсрочен вот.

„Част от хората искат избори веднага, сякаш изборите са вълшебна пръчка. Но ако сега направим избори, каква е вероятността Бойко Борисов да извади още един златен пръст? Доста сериозна“, започна Хаджигенов и добави: „Това, което трябва да направим, е да опитаме да съставим правителство. То може да има много кратък живот, в който да променим избирателния кодекс, за да може следващите избори да имат смисъл“.

Николай Хаджигенов заяви и готовност за пряко участие в такъв кабинет:

„Ако трябва някой от нас да пострада, да бъде министър, ние ще дадем такъв човек, ще го пожертваме. Ако се наложи, бих се пожертвал в рамките на моята компетентност.“

Той подчерта, че от „Изправи се! Мутри вън!“ няма да влизат в коалиция с БСП, но едно правителство на малцинството ще приеме подкрепа от тях: „Гласовете на БСП ни трябват, без тях не можем да направим нищо“.

Николай Хаджигенов е готов да приеме подкрепа от всяка парламентарна група, защото „Ако ни подкрепят, ще кажем „Не, не, не ни трябват ли?“. Ако и ГЕРБ ни подкрепят, е чудесно“, заяви той.

Хаджигенов призна, че по-важно в момента е кое е работещото, като даде пример с „Израви се! Мутри вън!“: „На мен не ми харесва коалицията, която напраивхме, но тя сработи“.

На фона на очакванията си за опорочен вот, той призна изборите за „относително доста честни“ и определи това като приятна изненада. Въпреки това Хаджигенов е категоричен, че евентуални следващи избори, включително във формат „2 в 1“ през септември, трябва да бъдат проведени при други законодателни условия.

Според него към момента Велико Народно събрание не е необходимо, а по отношение на предложенията за нова Конституция каза: „Не не искаме, а не можем. Тя е химера. Не можем да съберем 160 гласа в Народното събрание“.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!