Изпълнителното бюро на БСП заседава извънредно, за да предложи членове на ЦИК

Изпълнителното бюро на БСП се събира днес на извънредно заседание и ще решава кои да са членовете на ЦИК, предложени от партията на консултациите на политическите партии, свикани от президента Радев утре, съобщи пресцентърът на БСП.

Членовете на ИБ ще се запознаят с критериите, на които трябва да отговарят кандидатите и процедурата за назначаването им.

От пресцентъра на левицата припомнят, че парламентарната група на „БСП за България“ гласува за нова ЦИК и новия начин на назначаването й. БСП ще има трима членове, вместо досегашните шест.

Утре държавният глава Румен Радев ще проведе консултации с парламентарно представените партии и коалиции, за да се запознае с предложените от тях номинации за състава на Централната избирателна комисия. Със свой указ в неделя президентът утвърди правилата за провеждане на публични консултации и процедурата за назначаване на състава на комисията.

Разпределението на местата в ЦИК ще се случи при запазване на съотношението между парламентарно представените партии и коалиции. По метода за изчисление на най-голям остатък на ГЕРБ-СДС се полагат 4 места, на „Има такъв народ“ и БСП – по 3, ДПС и „Демократична България“ ще имат по двама, а „Изправи се!Мутри вън!“ – имат право само на един. Така ще се спази правилото една политическа сила да няма мнозинство в комисията.


Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!

Новини по региони

Видин Монтана Враца Плевен Ловеч Габрово Велико Търново Търговище Русе Разград Силистра Добрич Шумен Варна Бургас Сливен Ямбол Стара Загора Хасково Кърджали Пловдив Смолян Пазарджик Благоевград Кюстендил Перник София област София

Тази информация достига до Вас благодарение на информационна агенция Булпресс!